GRiD Compass: nejstarší notebook na světě

Notebooky v posledních letech zažívají rozmach, stejně tak levné netbooky. První notebook na světě – Grid Compass, oslavil již 28 let, byl totiž uveden v roce 1982.

Počítače jsou stále důležitější součástí našeho života, v poslední době však upadá zájem o klasické desktopové počítače, pozornost je totiž věnována hlavně přenosným modelům. Notebooky patří mezi nejprodávanější počítače, velký zlom nastal především s uvedením levných Atomových netbooků, které sice neoplývají vysokým výkonem, na běžnou domácí práci však mnoha uživatelům stačí.

Notebooky nebo chcete-li přenosné počítače, jsou ale na trhu již 28 let, přičemž prvním modelem byl notebook Grid Compass, který byl uzpůsoben pro snadné přenášení.

GRiD Compass: speciální systém i „cloud computing“

Notebook s označením Grid Compass 1101 navrhl designér Bill Moggridge a v dubnu roku 1982 byl uveden na trh. Černý design měl odklopný displej v půlce šasí. Elektroluminiscenční displej od Sharpu měl úhlopříčku 6" a rozlišení 320 × 240, přičemž dokázal zobrazit až 24 řádků po 80 znacích. Čtení bylo velmi pohodlné díky vysokému kontrastu.

grid1101-right.jpg

Uvnitř byl ukryt 16bitový procesor Intel 8086 na frekvenci 8 MHz a operační paměť DRAM měla velikost 256 kB. Na integrovaném úložném systému v podobě 384kB paměti typu Bubble (žádné mechanické součásti podobně jako flash, později byla tato technologie nahrazena klasickými pevnými disky) byl předinstalovaný vlastní operační systém Grid OS, který byl později kompatibilní i s MS-DOS systémem. Systém GRiD OS měl vlastní programovací jazyk GRiDBASIC a programy jako GRiDWrite coby jednoduchý textový editor nebo tabulkový procesor GRiDPlan. Nechyběla ani možnost tvorby grafů (GRiDPlot) a správa souborů či komunikace.

grid-screen-1.jpg
Operační systém GRiD OS

Pro telefonování i síťové spojení byl k dispozici integrovaný modem o rychlost 1 200 bitů za sekundu, který využívala aplikace GRiDTerm. GRiDTerm umožňoval síťové spojení s online souborovým systémem GRiD Central, který obsahoval nejen některé dodatečné knihovny pro použití jednotlivými uživateli, ale také dovoloval uložení vytvořených souborů. Jednalo se tedy o takovou historickou obdobu cloudové služby.

grid-network.jpg 
Lokální server GRiD Central až pro 32 Compassů

Pokud jste si ale chtěli udělat lokální síťový „server“, bylo možné dokoupit i speciální GRiD Sever 1701, který dokázal propojit až 32 těchto počítačů. Díky tomu bylo možné mezi jednotlivými počítači posílat soubory a komunikovat pomocí textových zpráv.

g1101bak.jpgg1101bub.jpg
Zadní konektory a Bubble paměť

Kvůli velmi malým rozměrům (na tehdejší dobu), se do zařízení již nevešla mechanika, která byl pouze externí. Jednalo se o standardní disketovou mechaniku na 5,25" diskety s kapacitou 360 kB, tedy stejně jako u interní úložné paměti.

grid2102.jpg

Notebook měl ve srovnání s ostatními počítači i velmi nízkou hmotnost přibližně 5 kilogramů. Na zadní straně se nacházel i sériový port RS-232/422 nebo paralelní GPIB.

Vesmírná cena

Koncová cena za notebook bez externí mechaniky byla dnes již neuvěřitelných 8150 dolarů a jednalo se tak o nejdražší osobní počítač na trhu. I když ho lze pojmenovat jako notebook neboli laptop, neměl žádnou baterii. Byl doslova „přenosným“ počítačem, který byl ale závislý na elektrickém napájení, jeho spotřeba se pohybovala kolem 75 W.

 grid1101-bubbles.jpggrid1101-mb.jpg

GRiD Compass byl slavný a podíval se i do vesmíru, jak si můžete prohlédnout na této fotografii z roku 1985, která byla pořízena během jedné z mnoha vesmírných misí:

GRiDCompassInSpace.jpg

Později se samozřejmě objevily i novější verze, které již obsahovaly nejen integrovanou disketovou mechaniku, ale také výkonnější komponenty nebo větší displej. V roce 1988 to byl například GRiD 1530 se známým procesorem 80386DX.

grid-screen-logo.jpg 

Diskuze (15) Další článek: Živě.cz potřetí získalo ocenění Křišťálová Lupa

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,