GreatNews: Jen skvělé zprávy

RSS čtečky mají nezastupitelné místo stejně jako poštovní klienty. Seznamte se s programem sloužícím právě ke čtení samých skvělých zpráv.

RSS čtečky jsou zajímavá oblast softwaru. Podobně jako jejich kolegové poštovní programy se mohou objevovat buď v podobě klasických desktopových aplikací, i jako webová rozhraní k příslušným službám.

GreatNews patří mezi nástroje určené k instalaci do vašeho počítače. Jde o nenáročný prográmek, díky kterému budete mít okamžitý přehled o tom, co nového vaše oblíbené webové stránky nabízí. Zapomeňte na nepohodlné čtení tzv. newsletterů s výpisem článků. RSS čtečka vám nabídne větší komfort. Navíc si myslím, že existuje více webů s RSS výstupem než webů pravidelně zasílajících informace o nových článcích ve formě newsletteru.

greatnews-01.png
GreatNews ve výchozím nastavení

Podobně jako u jiných RSS čteček, i v GreatNews je základem seznam odebíraných kanálů. Ty si jednoduše můžete třídit do složek, funguje zde i podpora pro přetahování položek myší. Zprávy je navíc možné štítkovat, takže pokud jim nějaký štítek přiřadíte, můžete si je prohlížet v příslušném seznamu odděleně od neoznačených zpráv.

Vestavěný prohlížeč, práce v záložkách

GreatNews přichází s krátkým seznamem několika přidaných zdrojů, abyste si mohli co možná nejrychleji vyzkoušet, jak program funguje a zda vám bude vyhovovat. Během přidávání nového zdroje máte možnost zadat přístupové údaje k zabezpečeným zdrojům RSS. Jestliže používáte službu Bloglines.com, je možné zadat vaše přístupové údaje a program poté synchronizuje svůj seznam s tím, který máte na internetu.

greatnews-02.png
Přidávání nového zdroje

Uživatelské rozhraní programu je částečně přeloženo do češtiny. Po instalaci si ji musíte ručně nastavit. Základní prvky programu jsou přeloženy téměř všechny. Škoda, že není lokalizována také pomocná nápověda zobrazovaná v stavovém proužku programu.

Ve výchozím nastavení jsou zprávy z vybraného zdroje zobrazovány ve dvousloupcovém rozvržení. Pokud ve zprávě klepnete na nějaký odkaz nebo si necháte zobrazit článek, otevře se vám nová záložka ve vestavěném webovém prohlížeči. GreatNews využívá jádro Internet Exploreru. Kompletní obsah odkazovaných článků si tedy můžete prohlížet přímo z programu. Je-li to správně nebo ne, nechám na vás.

Práce jako v Outlooku?

Pokud se na rozhraní programu zadíváte pozorněji, určitě si všimnete podivného proužku nad panelem pro zadání adresy webové stránky. Není to žádný omyl programátora, který by vznikl při návrhu uživatelského rozhraní GreatNews. Po kliknutí na tento proužek se totiž zobrazí seznam zpráv ve vybraném zdroji ve formě tabulky – podobně jako v poštovních klientech.

greatnews-03.png
Zobrazení seznamu zpráv

Abyste se ve všech přijímaných zprávách vyznali, nabízí GreatNews možnost filtrování, vyhledávání a dalšího třídění. Velmi rychle si zobrazíte nové zprávy za dnešek, včerejšek, za uplynulý týden nebo měsíc. Filtrování je možné omezit také na nepřečtené zprávy nebo na zprávy označené nějakým příznakem. Značkování provedete pomocí odkazu Label This, který vám čtečka zobrazí pod každou zprávou.

Pomůcky pro bloggery a linkovače

Pokud se rozhodnete čtečku GreatNews používat, určitě se podívejte do jejího nastavení. Ovlivníte zde možnosti příjmu nových zpráv (automaticky, na vyžádání), interval automatických aktualizací, nebo mazání starých zpráv.

Pokud vám nebude vyhovovat výchozí chování programu, kdy je používán vestavěný prohlížeč, můžete si nastavit používání externího prohlížeče. GreatNews přitom dovede rozlišovat, zda na odkaz kliknete jednou nebo dvakrát. Uživatele linkovacích služeb bude zajímat přidávání odkazů na služby Del.icio.us a Furl pod každou zobrazenou zprávu. Jestliže se vám zalíbí, můžete o ní dát vědět také ostatním uživatelům. Podporovány jsou také některé blogovací služby. Přátele můžete na článek upozornit také prostřednictvím e-mailu. GreatNews na požádání zobrazí odkaz usnadňující odeslání takového upozornění.

greatnews-04.png
Nastavení odkazů zobrazovaných pod článkem

Jestliže jste už přičichli k odnoži RSS zpráv, podcastům, pak vám GreatNews také poslouží. Nezapomeňte v nastavení ověřit, zda jsou zadány všechny souborové přípony, ve kterých je váš oblíbený podcast distribuován.

greatnews-05.png
Uživatelské rozhraní programu není plně počeštěno

Možnosti exportu a importu zdrojů v RSS čtečkách rozhodně nepodceňujte. Pomohou vám jak při zálohování, tak při přechodu k jinému programu nebo online nástroji. GreatNews dovede načítat zdroje z OPML/XML souborů, do stejných formátů umí seznamy zdrojů také exportovat. Exportovat je navíc možné i příslušné novinky.

GreatNews je jednoduchá čtečka splňující očekávání od tohoto druhu programu. Zprávy umí zobrazovat v celkem přehledné podobě, nabízí statistické informace o tom, jak a kolik toho z odebíraných zdrojů čtete, umožní vám výměnu dat s jinými programy podporujícími OPML/XML formát. Navíc odvede pracovat v offline režimu. Snad jen překlad by mohl být kvalitnější, nicméně to již záleží na někom jiném než na tvůrci programu.

GreatNews 1.0.0.383
RSS čtečka
zdarma
Gigamania.cz
plusy

snadné ovládání
OMPL/XML export a import 
čeština

minusy

amatérské provedení nástrojové lišty
některé položky nejsou počeštěny

fsc.jpg

 

 

 

 

 

Diskuze (5) Další článek: Kuriozita: minipočítač na sluneční energii za 18 tisíc

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,