Hardware | Grafické karty | Tipy | Články z Computeru

Grafiky, které svět neviděl: Cenový přehled grafických karet a tipy na výběr

  • Doporučení, podle čeho vybírat grafickou kartu a kolik za ni utratit
  • Konkrétní redakční doporučení výhodných grafických karet
  • Přehledová tabulka aktuální nabídky na trhu

Nvidia i AMD představily parádní nové generace, které přinesly opravdový pokrok nejen nárůstů výkonu, ale i v nových technologiích. O to víc mrzí jejich tristní dostupnost. I přesto shrneme, z čeho a jak vybírat, pro případ, že se karty objeví skladem. 

V cenovém přehledu přinášíme každý měsíc rady při výběru určité kategorie komponent, příslušenství nebo dalšího vybavení společně s aktuálním přehledem modelů na trhu. Sortiment grafických karet ale bude tvořit výjimku – pokud bychom totiž chtěli sestavit obvyklý tabulkový přehled dostupných modelů, měl by ve střední a vyšší třídě přesně nula řádků. Grafiky v současné době jednoduše nejsou a situace se s největší pravděpodobností do jara příliš nezmění.

Když můžete, počkejte

Do tuzemských e-shopů se dostávají maximálně desítky kusů, a pokud projdou celým procesem od zalistování, nacenění a naskladnění, během prvních sekund je beznadějně uzmou automatizovaní boti. Běžný uživatel, který by chtěl nakoupit standardním způsobem a bez využití překupníků s lichvářskými přirážkami, nemá šanci.

K dostání jsou pouze karty z nižších tříd, případně několik omezených modelů z předchozích generací, jejichž nákup se ale dá doporučit pouze v nouzové situaci. Platí to především o řadě RTX 2000, kde se nástupci blíží do maxima výkonnostních kategorií, ale ve většině případů i o RX 5000. Doporučení je proto jasné: v případě, že novou grafickou kartu nutně nepotřebujete právě nyní, odložte její nákup o několik měsíců na dobu, kdy se ustálí dodávky a nákup nebude záviset na překupnících.

 

Naše rady pro výběr grafických karet jsou nadčasové a aktuálními se stanou, až se situace na trhu uklidní. Buďte připraveni!

 

A ještě než se dostaneme k tomu, podle čeho budeme jednoho dne opět vybírat grafické karty, můžou se hodit alespoň dvě slova k důvodům aktuální situace: továrny nestíhají! Naneštěstí se v druhé polovině loňského roku sešly nové konzole, nové generace procesorů AMD, zvýšený zájem o počítače všech kategorií z důvodu home-officů a domácí výuky a do toho přispěchal Apple, který si alokoval u TSMC veškerou výrobu 5nm čipů.

Pokračování článku patří k prémiovému obsahu pro předplatitele

Chci Premium a Živě.cz bez reklam Od 41 Kč měsíčně
Váš názor Další článek: Slovenský Telekom začne postupně vypínat xDSL. Budoucnost má jen optika

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,