Hardware | Grafické karty | Vega

Grafika Vega 20 od AMD přinese spoustu novinek, na trhu bude do konce roku

AMD ještě letos uvede na trh grafickou kartu založenou na čipu Vega 20, která se stane první grafikou vyrobenou na nejnovějším 7nm výrobním procesu. Bude konkurovat novým čipům Turing od Nvidie. Grafika nebude jen kopií loňského čipu vyrobeného novější technologií, AMD udělalo v čipu řadu zásadních změn, které by měly značně pomoci k lepšímu výkonu, upozornila redakce TechpowerUP.

První snímky čipu prozradily, že čip je zhruba o 100 mm² větší než by měl být, pokud by v čipu nedošlo k žádným změnám. Důvodu je hned několik. Prvním je přítomnost obvodů pro rychlé výpočty v double-precision (FP64). Dalším důvodem je větší 4096bit sběrnice, což je důsledek přítomnosti dvakrát větší paměti HBM2. AMD po vzoru Nvidie a jejím NVLink umístilo na Vega 20 rozhraní xGMI, díky němuž lze vzájemně spojovat čipy mezi sebou. Jedná se o stejnou technologii jakou používá AMD v procesorech Threadripper, kde jsou pod jedním rozvaděčem tepla hned čtyři čipy, ale procesor se tváří jako jeden kus křemíku.

Další změnou bude přítomnost podpory PCIe 4.0, která rapidně zvedne datovou propustnost, ovšem momentálně ji lze využít jenom na poli serverů, protože do klasických stolních počítačů dorazí tato technologie nejspíše až příští rok. AMD s 7nm generací svých grafických karet už bude na tuto technologii plně připravena.

Vega 20 je tedy hlavně výpočetní kartou ale z jejich parametrů si můžeme udělat obrázek, co si pro nás AMD chystá na příští rok s herní generací karet postavených na novém 7nm procesu.

Diskuze (13) Další článek: Apple Music konečně třídí alba správně. Ostatní by se měli učit

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,