Hardware | Grafické karty

Grafická karta 3dfx Voodoo 5 6000 se nikdy neprodávala, proto si ji nadšenec vyrobil sám

Grafická karta Voodoo 5 6000 měla být tou nejvýkonnější své doby. Jenže společnost 3dfx vyrobila jen asi tisíc testovacích vzorků a komerční verze kvůli nákladné a komplikované výrobě i finančním problémům samotné firmy nikdy nevznikla. A tak si ji jeden nadšenec po 21 letech vyrobil sám.

Uživatel zx-c64 na ruském hardwarovém fóru modlabs.net se pochlubil kartou, kterou vytvořil díky reverznímu inženýrství a vlastní šikovnosti z komponent z eBaye. V jednom ohledu je jeho karta dokonce lepší, než jak zamýšlelo 3dfx.

Firma v roce 2000 přišla s revoluční architekturou VSA (Voodoo Scalable Architecture), díky níž se dal výkon karet zvyšovat prostým přidáváním dalších GPU. Prvním čipem připraveným pro multi-GPU aplikace byl VSA-100. Objevil se na kartě Voodoo 4 4500, ve dvou kusech jsme jej našli na Voodoo 5 5500 a nikdy neprodávaná „šestitisícovka“ měla nést hned čtyři čipy.

Zx-c64 si koupil čtyři VSA-100, šestnáct 8MB pamětí SDRAM (166 MHz) a uložil je na vlastní PCB. To pro spojení s PC využívá rozhraní PCI nebo původního AGP, ale zato je na kartě interní napájení konektor molex, zatímco původní Voodoo počítala s externím adaptérem. Zx-c64 říká, že použil původní bios, staré ovladače a karta běží se všemi výhodami i chybami, které tehdejší Voodoo měly.

 

3dfx opět pálí mosty

Šance na přežití 3dfx se stále zmenšují, firma se zbavila své připravované vlajkové lodi Voodoo 5 6000, píše v dobovém článku kolega Tomáš Holčík.

 

Na modlabs.net jsou detailní fotografie a též schémata PCB. Kdo by si chtěl kartu vyrobit také, bude muset nakoupit součástky za asi 3000 Kč. Kdyby šlo o původní model, hodnota by byla několikanásobná. I dvoučipové Voodoo 5 5500 bylo tak trochu raritou a sběratelé v aukcích jej dnes prodávají klidně za více než 10 000 Kč.

Řada Voodoo 5 byla nakonec posledním uvedeným produktem 3dfx. Firma sice poté připravovala ještě nové karty Spectre s jádry Rampage, ale ty nestihla dokončit. Přišel totiž bankrot a následná akvizice Nvidií, která spolkla talenty i technologie a vložila je do vývoje GeForce.

Představení GeForce RTX 3000:

via Hot Hardware

Diskuze (22) Další článek: Sledujte právě teď virtuální konferenci E15, vystoupí manažeři Googlu či Alibaby

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,