Notebooky | CES 2019

GPD MicroPC: miniaturní notebook má tolik portů, že zostudí i velké konkurenty [CES]

Firma GPD je známá výrobou miniaturních notebooků, které jsou cíleny pro práci na cestách, ale jsou velmi oblíbené i mezi hráči starých her přes emulátory. Proslavily se zejména skrze úspěšnou kampaň na Indiegogu. V roce 2017 jsme testovali starší model GPD Pocket, ale na veletrhu CES se GPD pochlubilo novinkou v podobě modelu MicroPC.

GPD MicroPC má displej s úhlopříčkou 6 palců, který má rozlišení 1 280 × 720 bodů. I když se to zdá ve srovnání s moderními mobilními telefony málo, v tomto případě se hraje na nízkou cenu a efektivitu s ohledem na výdrž baterie a cílové použití.

S Windows 10, ale připraveno i na Linux

Zařízení pohání čtyřjádrový procesor Intel Celeron N4100 (14 nm), který pracuje na frekvenci 1,1 GHz až 2,4 GHz, přičemž jeho TDP je jen 6 W. Operační paměť má kapacitu 4 GB (DDR4) bez možnosti upgradu a interní vyměnitelné SSD úložiště má velikost 128 GB. Pokud ale potřebujete více, můžete kapacitu rozšířit i pomocí microSD karty.

GPD Micro PC má menší podsvícenou klávesnici a k dispozici je dokonce i minitouchpad, což usnadní ovládání myši v grafickém rozhraní s předinstalovaným Windows 10 Pro. Podporován je také systém Linux, konkrétně zmíněné je třeba Ubuntu. Výbava zahrnuje i rychlou Wi-Fi 802.11ac a Bluetooth.

Největším překvapením je ale nabídka portů, která je větší než u většiny moderních velkých notebooků. K dispozici je totiž USB-C s podporou nabíjení, HDMI, tři klasické USB. gigabitový ethernet, 3,5mm výstup na sluchátka a starší sériový port, který využijí profesionálové a kutilové, na které tento produkt také cílí. Přeci jen je velký rozdíl, pokud jste někde ve špatně přístupném místě a musíte s sebou tahat velký notebook nebo jen takového prcka.

To vše se vešlo do rozměrů 15,3 × 11,3 × 2,35 cm s hmotností 395 g, přičemž použitá baterie má kapacitu 6 200 mAh, což by měl zajistit výdrž na jedno nabití kolem 3 až 5 hodin. Součástí balení bude 24W nabíječka.

GPD Micro PC se bude nejdříve prodávat v rámci kampaně na Indiegogo za cenu 299 dolarů, což je asi 8 400 korun s DPH.

Diskuze (10) Další článek: Pentagon pojede na službách Microsoftu a bude si moci upravovat i jejich zdrojový kód

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,