Goowy: Osvoboďte svou pracovní plochu

Používejte svůj desktop doma i v internetové kavárně. Vyzkoušejte Goowy, vítěze SEOmoz.org Web 2.0 Awards 2007.
Kapitoly článku

Žádný z online desktopů by se neobešel bez zábavy. V Goowy si zahrajete několik desítek her. Ty nejsou k dispozici zvlášť jako samostatné aplikace, dostanete se k nim ale přes integrovaný herní portál. Tím je zajištěna i snadná aktualizace a rozšiřující se nabídka. Hry jsou rozděleny podle témat a celé prostředí se nijak neliší od běžných webových portálů s Flash hrami.

goowy_games1.jpg
Herní portál Goowy nabízí několik desítek Flash her...
goowy_games2.jpg
... včetně her akčních

MP3 soubory můžete přehrávat v jednoduchém Goowy Playeru, který toho příliš neumí, neporadí si s ID3 tagy, ale přehrává muziku i když jej uzavřete.

Goowy Mini

Goowy internetový desktop nabízí širokou škálu miniaplikací. V hlavní liště stačí kliknout na odpovídající ikonu a celé prostředí se přenese do vyšší úrovně. Rázem máte k dispozici panely, můžete si tedy vytvořit několik verzí své virtuální plochy a v každé z nich si pak snadno zorganizujete vybrané miniaplikace.

goowy_miniaplikace1.jpg
K dispozici máte několik miniaplikací a  desítky shoutcastů a RSS kanálů

Nabídka miniaplikací pokrývá prakticky všechny možnosti, které známe i z jiných řešení (Google Desktop, miniaplikace pro Windows Vista aj.). K dispozici je tedy RSS čtečka, sledování aktuálního počasí, „StickIt“ poznámky, digitální hodiny, vyhledávání v Google i na eBay a YouTube přehrávač.

Počet nabízených miniaplikací však není vůbec konečný a další se neustále objevují. Goowy nabízí i svou vlastní platformu pro vývoj. Více informací a přehled miniaplikací, které můžete použít nejen v desktopu Goowy najdete na webu Yourminis.com.

GTalk i MSN Messenger

V Goowy můžete posílat e-maily, organizovat svůj čas, hrát hry, pouštět MP3 soubory a sledovat Youtube video. Desktop si ale poradí i s textovou komunikací. Integrovaný komunikátor podporuje GTalk, MSN Messenger, Yahoo! Messenger a Goowy. S ICQ nepočítejte.

goowy_im1.jpg
MSN Messenger v Goowy
goowy_im2.jpg  goowy_im3.jpg
Komunikátor zobrazuje základní emotikony a kolegovi můžete zaslat pozvánku ke hře

Komunikátor podporuje nastavení stavové hlášky, řazení, organizování kontaktů do skupin a také kontextové menu přístupné přes pravé tlačítko myši. Ve většině ostatních programů pravé tlačítko myši nabídne pouze standardní menu Adobe Flash. Komunikátor se umí dokovat při okrají plochy a můžete jej tedy používat s ostatními aplikacemi, které podporují pouze maximalizovaný pohled. Nakonec můžete i každé z diskuzních oken uvnitř Goowy přenést do nového okna webového prohlížeče.

Desktop na dovolené se může hodit

Goowy je zajímavý projekt a díky použité kompaktní technologii opravdu funguje bez zbytečných chyb v každém prohlížeči s podporou Adobe Flash. Přesto se však jedná o online projekt. Ke smysluplnému provozu tedy počítejte s poměrně rychlým připojením k internetu. I při rychlosti okolo 20 Mb/s se mi však nespustilo ani jedno YouTube video v integrované miniaplikaci. Videa nabízená přes RSS Shoutcasty se pak zobrazují ve výchozím webovém prohlížeči. 

V Goowy nenajdete žádnou aplikaci na psaní složitějších textových dokumentů a tabulkový editor.

Hloubavý čtenář se může ptát, k čemu je to vlastně všechno dobré. Každý si přeci vystačí s prostředím svého operačního systému. Podstata internetových desktopů ale spočívá v tom, že se k nim dostanete odkudkoliv. Své oblíbené RSS kanály a svou poštu si tak přečtete doma, ale i na dovolené v internetové kavárně a to ve známem prostředí. Zároveň se k vašemu desktopu bude moci přihlásit každý, komu to dovolíte.

Internetové desktopy na webovém základu jsou stále na počátku svého vývoje, jakmile se však odpoutají od omezení internetového prohlížeče – třeba pomocí technologie Adobe AIR, o které jsme psali nedávno, jistě toho nabídnou mnohem více, než dnes.

Goowy
Webový desktop
Zdarma
http://www.goowy.com
plusy

- kompaktní design
- množství miniaplikací
- 1 GB volného prostoru
- poštovní schránka

minusy

- chybí editor dokumentů
- komunikátor nepodporuje ICQ
- občas bez odezvy

fsc.jpg

Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,