Google zveřejnil globální Zeitgeist. Wikileaks tam není

Týden po české mutaci Google zveřejnil i statistiku největších skokanů ve svém globálním vyhledávači. Najdete zde zajímavé animace, kontroverzní Wikileaks ale nehledejte.

Týden po české mutaci Google zveřejnil i mezinárodní Zeitgeist – žebříček nejhledanějších slov na základní anglické verzi vyhledávače vxs rok 2010. Pouze zopakuji, že Zeitgeist se zpravidla skládá z těch skutečně nejhledanějších slov a pak ze skokanů. To jsou ty výrazy, které ve vyhledávači nejvíce poskočily a v grafu na Google Insights for search je poznáte podle výrazného vertikálního zubu. Zeitgeist je tedy slovo, o kterém ještě loni možná nikdo nevěděl, a nyní se stalo globální celebritou. Už z principu tedy aktuální dobu definuje než tradiční nejhledanější slova jako MP3, YouTube, Rapidshare aj.

Co se stalo v roce 2010 podle Googlu

Kam se poděl Wikileaks?

Při zpětném pohledu na události posledních dnů mohl leckdo předpokládat, že se do žebříčku skokanů dostane i kontroverzní slovíčko „wikileaks“. Databázi uniklých informací bude nesporně patřit druhá polovina podzimu, a pokud masmédia neobjeví nějaký nový trhák, pravděpodobně zájem o Wikileaks přetrvá až do Vánoc.

Přes obrovskou mediální masáž a ruku v ruce s tím i přes obrovský zájem o Wikileaks na Googlu se ovšem toto magické slůvko do Zeitgeistu nedostalo. Jaké jsou pravé důvody? Těžko říci. Buď jej Google pro jistotu a z důvodu politické korektnosti vyřadil (stejně jako pornografická témata a warez), nebo měl mezinárodní Zeitgeist jednoduše uzávěrku dříve, než celá aktuální kauza mohla pořádně a naplno propuknout. A pak je tu ještě jeden možný důvod – možná Google slůvka pro Zeitgeist počítá přeci jen trošku jinak, než jsou zdánlivě jednoznačné výstupy ze statistik Insights for Search.

wikileaks.png  wikileaks.png
Wikileaks byl letos v Google poměrně přesvědčivý skokan, dosáhl totiž svého vlastního přesvědčivého rekordu

Abych byl ale sprvedlivý, pokud jste pečlivě koukali na video výše, jistě jste si všimli, že filmaři z Googlu na Wikileaks nezapomněli.

Skokanem roku se stala Chatrouletta

Dost ale Wikileaks, Zeitgeist je zajímavý i bez něho. Určitě navštivte jeho webové stránky, najdete zde totiž několik poutavých animovaných časových os. Ty se věnují postupně slovíčkům „world cup“, „olympics“, „haiti eartquake“, „oil spill“ a „ash cloud“. Nad mapou světa si pak můžete animovanou časovou osu spustit a nad jednotlivými zeměmi se bude postupně vykreslovat barometr zájmu o toto téma v průběhu času. Opět zjistíte, že žijeme skutečně v globální vesnici a lidé ve zdánlivě odlišné Africe nakonec hledají úplně to samé – tedy pokud mají vůbec přístup k internetu.

google zeitgeist.png
Jak se ta nejdůležitější témata vyhledávala v průběhu celého roku?

A teď už k těm největším skokanům v univerzálním anglickém Googlu. První dvojice je vyrovnaná a patří postupně webovému videochatu Chatroulette plnému mužských přirození a jablečnému tabletu iPad. Sítě Twitter a Facebook, které se u nás umístily poměrně vysoko, jsou naopak na konci desítky – zbytek tvoří hvězdy MTV a hry.

Skokani roku 2010 na mezinárodním Googlu

  1. Chatroulette
  2. iPad
  3. Justin Bieber
  4. Nicki Minaj
  5. Friv (flashové hry)
  6. Myxer (vyzvánění na mobil)
  7. Katy Perry
  8. Twitter
  9. Gamezer
  10. Facebook

Spotřební elektronice vládne iPad

Jelikož jsme na technologickém webu, zajímavý je i pohled do žebříčku největších skokanů v oblasti spotřební elektroniky. Tady jednoznačně vládnou mobilní telefony, kapesní počítače od Applu a boduje i Nokia. Ne, vážně ještě není mrtvá.

Skokani roku 2010 ve spotřební elektronice

  1. iPad
  2. iPhone 4
  3. Nokia 5530
  4. HTC Evo 4G
  5. Nokia N900
  6. Blackberry Apps
  7. Duracell Mygrid
  8. 트위터 (Twitter, ovšem korejsky)
  9. Otterbox
  10. Pdanet
Diskuze (15) Další článek: Wikileaks: komunita rozpoutala skutečnou kyberválku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,