Google zjevně dělá vyhledávač Číně na míru. Vedle cenzury by sledoval uživatele podle telefonních čísel

Čím dál více to vypadá, že Google v Číně vytváří vyhledávač na míru tamnímu režimu. The Intercept na základě svého zdroje přišel s informací, že připravovaný prototyp vyhledávače propojuje vyhledávání uživatelů s jejich telefonními čísly, takže dohledový úřad bude mít přehled o tom, kdo co vyhledává a v případě vyhledání nepovoleného hesla bude moci zakročit.

Existence zamýšleného vyhledávače Googlu pro Čínu pod kódovým označením Dragonfly byla odhalena minulý měsíc. Projekt má být vytvářen ve spolupráci s čínskou společností a má být přesně uzpůsobený přísným cenzorským požadavkům čínské vlády. Výrazy jako „lidská práva“ nebo „Nobelova cena“ by tak nemělo být vůbec možné vyhledat.

Zpravodajské servery a stránky typu BBC nebo Wikipedie mají být také zablokovány. Určité zákazy mají platit dokonce i pro vyhledávání obrázků.

Projekt vzniká ve chvíli, kdy režim prezident Xi Jinpinga neustále přitvrzuje v cenzuře internetu. Apple například musel z App Store odstranit na 600 aplikací včetně VPN, které umožňovaly přístup i k webům blokovaným vládou. Americká nezisková společnost Freedom House hodnotí Čínu na stupnici od 0 do 100, kdy 100 je největší svoboda slova, na úrovni 14.

Google, který byl dříve vnímán jako vzor ve vzdorování čínským nařízení, se proto kvůli zamýšlené spolupráci ocitá pod silnou kritikou, a to dokonce i uvnitř společnosti. Mnoho zaměstnanců skončilo a 1 400 zaměstnanců podepsalo dopis, ve kterém o návratu Googlu do Číny požadují více informací.

Google na svoji obhajobu uvedl, že veškeré informace a závěry ohledně projektu Dragonfly jsou předčasné. Společnost se prý neblíží vydání vyhledávače pro Čínu. To může být ale jen tvrzení, jak uklidnit kritiku.

Diskuze (11) Další článek: GeForce RTX ponesou dvě revize čipů, ten pro taktovací edice bude za příplatek

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,