Google | Street View | Pokuty

Google zaplatí pokutu za sběr osobních dat přes Wi-Fi sítě. Šlo jen o experiment a vše jsme smazali, brání se

Téměř deset let stará žaloba obviňující Google ze sběru osobních dat z Wi-Fi sítí se zřejmě uzavře. Google souhlasil se zaplacením pokuty ve výši 13 milionů amerických dolarů, tématu se věnoval zpravodajský portál CNN.

Žaloba pochází z roku 2010, přičemž tvrdí, že Google v letech 2007 až 2010 sesbíral v 30 zemích světa osobní informace jako jsou e-mailové adresy, hesla a jiná data. Mělo se tak stát prostřednictvím aut mapujících ulice pro službu Street View.

Google se proti žalobě bránil s tím, že sběr uvedených dat byl náhodný, přičemž způsobit ho měl experimentální software, který ale byl navržen pouze na sběr základních údajů Wi-Fi sítí jako jsou SSID (jméno sítě) či MAC adresy.

Software však z nešifrovaných Wi-Fi sítí zachycoval i samotný obsah přenášených dat. V případě komunikace přes nezašifrované protokoly mohl být navíc tento obsah jednoduše dostupný a čitelný. Google již krátce po podání žaloby software opravil a přislíbil zničení shromážděných informací.

Společnost zároveň odmítla jakékoli zneužití údajů. Google z obvinění vyvázl ještě docela dobře. Odškodné se totiž týká pouze 22 žalujících stran a ne všech ve skupinové žalobě. Původně se totiž spekulovalo, že Google bude muset odškodnit i domácnosti, z nichž data sbíral a celková pokuta by tak mohla být řádově v miliardách.

Diskuze (4) Další článek: Acer Predator Triton 900: Podivný, ale promyšlený herní supernotebook

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,