Google | Matematika | Vyhledávače

Google vypočítá jednoduché matematické příklady. Ukáže i podrobný postup řešení

Ostříleným internetovým borcům patrně nemusíme představovat webovou aplikaci Wolfram Alpha, která (kromě spousty dalších věcí) umí pomoci s řešením matematických příkladů. Podobná funkce je (možná poněkud překvapivě) k dispozici i v rámci internetového vyhledávače Google.

Hned v úvodu je vhodné podotknout, že zatímco Wolfram Alpha vyřeší prakticky jakýkoli matematický problém (pokud ho umíte zadat), Google zvládá jen jednoduché příklady. Jeho výhodou je podrobný popis řešení matematické úlohy v češtině.

Matematik Google

Jednou z mnoha funkcí Googlu je jednoduchá kalkulačka. Stačí zadat jako vyhledávací dotaz třeba 256*256 a na prvním místě se zobrazí výsledek této početní operace. Současně s tím se aktivuje kalkulačka, která kromě základních aritmetických operací zvládá také mocniny a odmocniny, faktoriál, logaritmické a goniometrické funkce, jakož i práci se závorkami.

Výsledek zadání 256*256 
Výsledek zadání 256*256

Pokud do vyhledávacího pole zadáte jednoduchou rovnici s jednou neznámou, poskytne vám Google nejen výsledek, ale také postup řešení. Například u příkladu 2x+5=15 navrhne nejprve odečtení 5 od obou stran rovnice, vydělení dvěma a na konci dospěje ke správnému výsledku, že x=5.

Výpočet rovnice 2x+5=15 
Výpočet rovnice 2x+5=15

Nutno říci, že výpočty rovnic v Googlu fungují tak trochu záhadně a nekonzistentně. Pokud zadáte příklad 2x+5=25, výsledku (x=10) se nedočkáte, ačkoli postup je naprosto identický s řešením příkladu z předchozího odstavce. Stejně tak si Google neporadí s rovnicemi se dvěma neznámými, ani kvadratickými rovnicemi.

U rovnice 2x+5=25 se výsledku nedočkáte 
U rovnice 2x+5=25 se výsledku nedočkáte

Kde se vzala?

Google k této funkci bohužel neuvádí žádné podrobnosti a nenabízí ani dokumentaci, ve které by se daly zjistit další informace – například to, jaké typy příkladů jsou podporovány. Případným zájemcům tak nezbývá než postupovat stylem pokus-omyl.

Předpokládáme, že schopnost řešení jednoduchých matematických úloh souvisí s funkcí Domácí úkoly, kterou Google integroval na sklonku loňského léta do mobilní aplikace Lens. Funguje tak, že po vyfocení zadání příkladu fotoaparátem telefonu poskytne na obrazovce výsledek a podrobný postup.

V tomto případě využívá technologii vzdělávací aplikace Socratic, kterou Google koupil v březnu roku 2018. Ta si poradí i s pokročilejšími příklady, včetně kvadratických rovnic, navíc dokáže načíst a vypočítat i ručně zapsané zadání.

Diskuze (8) Další článek: V menších komunitách je Wikipedia zranitelná. V některých zemích roznáší dezinformace

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,