Koronavirus | Google | Rozšířená realita

Google vám za pomoci rozšířené reality pomůže dodržovat odstupy od lidí

Sociální distancování je jedním z nejdůležitějších způsobů, jak bojovat se šířením současného koronaviru. Když si budete udržovat dvoumetrový odstup od lidí, budete více méně v bezpečí. Google se rozhodl v tomto ohledu pomoci a představil experimentální nástroj, který vám s využití rozšířené reality ukáže, jak moc se k lidem můžete přiblížit. Stačí jen telefon s Androidem. 

Nástroj se jmenuje Sodar a v základě je velmi jednoduchý. Pomáhá na displeji telefonu vytvořit vizualizaci, jak daleko se od ostatních lidí aktuálně nacházíte a jakou hranici byste neměli překročit. V praxi je to půlkruh kolem vaší osoby, který se promítne do reálného prostředí pomocí rozšířené reality. Kolem vás navíc zůstává i když chodíte, nemusíte jej kalibrovat pokaždé, když se pohnete. 

Kalibrace je ale stejně jako u ostatních aplikací s rozšířenou realitou v první fázi třeba. Netrvá ovšem déle než pár vteřin, telefon si jen prohlédne okolní prostředí a vyhledá rovné plochy, na které následně promítne půlkruh vyznačující vzdálenost dvou metrů, tedy vodítko pro sociální distancování. 

Sodar si ani nemusíte instalovat, funguje přímo v prohlížeči Chrome pomocí technologie WebXR, kterou Google představil pro Android minulý rok. Znamená to nicméně, že nástroj si v současnosti užijí jen majitelé telefonů s Androidem a navíc pouze s poslední verzí Chromu. 

Výchozím bodem je webová adresa Sodaru. Zde stačí pouze kliknout na tlačítko Launch, povolit přístup k fotoaparátu, počkat pár vteřin na kalibraci a máte svůj půlkruh pro sociální distancování. Není potřeba instalovat nějakou aplikaci, vše funguje v mobilním prohlížeči. Počítejte každopádně s tím, že stále jde o experimentální aplikaci, kterou Google pravděpodobně nikdy nepředstaví pro široké využití. 

Diskuze (7) Další článek: Inteligentní lunární habitaty by se mohly autonomně přizpůsobovat různým rizikům

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,