Google | Google Meet

Google v minulosti zvažoval nákup Zoomu. Zaměstnanci ho měli raději než Hangouts

Zoom aktuálně neuvěřitelně nabírá na popularitě a celosvětově jej využívají miliony uživatelů, a konkuruje tak i velkým hráčům s dlouholetou historií. Před dvěma lety přitom samotný Google uvažoval o jeho akvizici.

Google v posledních letech značně bojuje se svými komunikátory, kdy se firmě nedaří vytvořit dostatečně konkurenceschopný produkt. Po lehkém ukončení Hangouts, které trápily problémy s nedoručováním zpráv a špatným zobrazování upozornění, přišly na řadu Hangouts Chat a Hangouts Meet. Ty Google uvedl již v roce 2017, do dnešní doby se ale nedokázaly prosadit tak jako konkurence.

Tomu svědčí i informace, které získal web The Information, jak informoval Business Insider. V roce 2018 totiž došlo k situaci, kdy několik tisíc zaměstnanců Googlu používalo právě Zoom namísto vlastního Hangouts Meet. To samo o sobě sice může být znepokojivé a poukazovat na určitou nezajímavost vlastního řešení, nejedná se ale o nijak výjimečný případ. Ostatně zaměstnanci velkých firem často nejsou nuceni využívat vlastní produkty a tak i zaměstnanci Googlu mají iPhony a v Microsoftu se pracuje s iPady.

Mezi Zoomem a Googlem v minulosti proběhly diskuze o akvizici, přičemž došlo i k vyčíslení, na kolika transakce přišla a jak nákladné by pro Google bylo provozovat službu na vlastních serverech. Dále ale jednání nepokročila a výsledek vidíme nyní – obě firmy zůstaly v oblasti videohovorů konkurenty.

Zoom ale s náporem nových uživatelů čelil i bezpečnostním problémům, které vyústily až v to, že právě Google zakázal svým zaměstnancům tuto službu používat. Hlavním problémem bylo nedostatečné zabezpečení a tzv. zoombombing, tedy uživatelé, kteří se připojovali k cizím hovorům. Problémy se ale firma snaží řešit a nedávno vydala i novou verzi svého programu.

Váš názor Další článek: Huawei je připraven nahradit Intel i Windows. Letos uvede počítače s vlastním CPU i OS

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,