Google Talk: stavové ikony na vašem webu

Máte-li vlastní webové stránky a využíváte služeb instant-messagingového klienta Google Talk, který pracuje v Googlem modifikované síti Jabber, tak jste možná zatoužili po možnosti návštěvníkům vašeho webu zobrazit ikonu, která informuje o vašem stavu v dané síti, tedy, jestli jste on-line či off-line.

Doposud to bylo bez problému realizovatelné například v sítích ICQ a MSN, nikoli už ale právě ve zmíněném Jabberu Google Talku. Nabízelo se využití služeb třetích stran, kde jste si do seznamu kontaktů přidali „robota“, který na základě vašeho stavu umožňoval výpis na webu, ale nebylo to vždy efektivní a spolehlivé řešení.

Google proto nabízí vlastní řešení, které je velice jednoduché a poměrně dobře modifikovatelné. Po přihlášení do svého Google účtu můžete přejít na stránku s generátorem, kde si nastavíte, jaký text chcete u stavu zobrazovat a má-li se vypisovat i stavová zpráva.

Pokud využíváte e-mail na vlastní doméně v rámci balíku Google Apps, generátor naleznete na adrese http://www.google.com/talk/service/a/VAŠE-DOMÉNA/badge/New.

gt-editace.png
 Nastavení vlastního textu, určení vzhledu a případné povolení výpisu stavových zpráv

Následně vám bude vygenerován jednoduchý html kód, který vložíte do webové stránky. Kromě samotného informování o stavu mohou návštěvníci klepnout myší na uvedený odkaz a za přítomnosti flashového pluginu v prohlížeči začít s vámi chatovat. Podobu stavů vidíte na následujícím obrázku.

gt-stavy.png
 Styly nabízených stavů

Zdroj: Google

Váš názor Další článek: Nové české Google Mapy mají obrovský potenciál

Témata článku: , , , , , ,