Google | VPN | Soukromí

Google spouští vlastní VPN a konkurenci se to vůbec nelíbí

Google před týdnem oznámil, že uživatelům nabídne vlastní VPN. Švýcarská společnost Proton Technologies provozující konkurenční službu na to ostře reagovala, že je to opravdu špatný nápad.

Virtuální privátní síť Googlu bude součástí nejvyššího předplatného One s 2TB kapacitou, jehož paušál stojí 300 Kč na měsíc nebo 3000 Kč na rok. Nabídka bude zatím omezena jen na Android a jen pro USA. Později se ale VPN dostane i do dalších zemí a na platformy iOS, Windows a Mac.

Google slibuje špičkovou ochranu. Prozatím to ale vypadá, že jeho VPN bude sloužit spíš jen pro anonymizaci a vygeneruje náhodou IP adresu (nikoliv uživatelem zvolenou z konkrétní země). Firma tvrdí, že „připojení nikdy nepoužije ke sledování, zaznamenávání nebo prodeji aktivity prohlížení“.

V podrobnějším dokumentu popisuje, že nebude uchovávat logy týkající se síťového provozu, DNS, IP adres, časů připojení nebo využitého pásma, podle nichž by šlo identifikovat jednotlivé uživatele. Pro zajištění bezproblémového chodu bude uchovávat jen anonymizovaná data týkající se výkonu a spolehlivosti připojení. U jednotlivých uživatelů ale bude sledovat, kolikrát se v uplynulých 28 dnech připojili (ale ne konkrétní časy) a na kolika zařízeních VPN používají. Od roku 2021 si také nechá provádět nezávislé audity, že jsou jeho systémy bezpečné.

Máme na webu vše blokovat a šifrovat, nebo se nechat sledovat?

Google jak o NSA

Tvůrci ProtonVPN ale takový optimismus nesdílejí a na svém blogu se do Googlu pustili skutečně bez servítek. VPN má podle nich sloužit mj. jako ochrana před slídily. Takovým slídilem je však podle nich i Google a svěřovat mu dohled nad kompletním datovým provozem přirovnávají k tomu, jako byste všechna data posílali NSA. Specificky zmiňují:

  • Google získá přístup k veškeré vaší online aktivitě.
  • Firma sídlí v USA, takže bude pod dohledem tamních zákonů a tajných služeb.
  • Google upřednostňuje zisk na ochranou soukromí a zatím nedokázal, že mu můžeme důvěřovat.

ProtonVPN také slibuje nejvyšší možnou ochranu bez logování, navíc sídlí v nezávislém Švýcarsku mimo jurisdikci USA a EU. Základní tarif je bezplatný, ale funguje jen na jednom zařízení současně, s omezenou rychlostí a s výběrem serverů ve třech zemích. Placené tarify Basic (4 eur na měsíc) a Plus (8 eur) přidávají další úrovně ochrany, více zařízení i serverů a také vyšší rychlost.

Útok Protonu na Google bez konkrétních důkazů nebo zkušeností s novou službou je ale trochu zoufalý. Dávalo by smysl varování před nebezpečím centralizace dat nebo upevňováním monopolu. V dané formě ale spíš připomíná šokující výkřik jako z dezinformačních webů.

Diskuze (36) Další článek: Číňan si vyrobil vlastní jetpack. Stálo ho to jen 100 000 dolarů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,