Google spouští Area 120, inkubátor pro podnikavé zaměstnance, kteří chtějí mít startup

Google (nyní obecně Alphabet) byla jedna z mála velkých společností, která přilákala ty nejlepší „mozky“ z celého světa nejen díky tomu, že již v počátcích myslela na kreativitu zaměstnanců a jejich potřeby, věnovat se také něčemu vlastnímu. Zaměstnanci tak mohli 20 % času věnovat vlastnímu nápadu, o kterém si mysleli, že by mohl pomoci Googlu. Takto vznikl například i Gmail nebo Adsense.

Pochopitelně lze takto dělat pouze menší nápady, které se rozvinou až v pozdější fázi a navíc nastává problém s podíly, vlastnictvím a podobně. Vzhledem k tomu, že Alphabet i další čelí úniků zkušených lidí, kteří si stále více zakládají vlastní startupy, rozhodl se to alespoň částečně změnit a udržet si je v blízkosti.

Google by měl brzy spustit vlastní inkubátor Area 120, pro který budou vyhrazené kanceláře v San Francisku a kdokoli z Googlu se může pokusit o představení vlastního projektu a byznys plánu.

Pokud se nápad bude Googlu líbit, získá tým investici, podobně jako v jiných inkubátorech s tím, že si standardním způsobem založí vlastní společnost a Google tak vlastně bude figurovat jako běžný investor.

Zatím nejsou jasné přesné specifikace, ale lze očekávat, že první fáze projektu bude standardně trvat několik měsíců a v průběhu této doby bude docházet k pravidelné kontrole z pohledu postupu ze strany hlavních šéfů Area 120. Těmi by měli být Bradley Horowitz a Don Harrison.

Podle informací Google počítá i s dodatečnými investicemi pro další fáze, ostatně v rámci Alphabetu má pro to připravené i speciální odnože Google Ventures (menší investice v seed fázi a podobně) a Google Capital (větší investice).

Uvidíme, jak výhodná bude tato strategie pro budoucnost, ale z pohledu nových inovativních startupů a zkušených lidí je to rozhodně způsob, který je lepší, než nechat tyto lidi odejít úplně se ztrátou bližšího propojení. To se totiž může hodit pro budoucí akvizici a partnerství.

Váš názor Další článek: Hovory od křivého stolu - technické novinky pro vývojáře

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,