Google Search Options: Postranní panel pro vyhledávač

Search Options pro Google je zajímavá funkce dostupná v anglické verzi vyhledávače. Uživatelům nabídne filtry v grafickém rozhraní bez nutnosti znát plejádu složitých příkazů.

Před pár dny se v anglické mutaci vyhledávače Google objevila nová funkce Search Options. Nejedná se o drobnou úpravu, ale o celkem zajímavé rozšíření vyhledávače, které stojí za vyzkoušení. Google je známý pro své široké možnosti vyhledávání podle nejrůznějších příkazů, díky kterým si můžete sestrojit celá makra třeba pro vyhledávání MP3 souborů na webu. Vyznat se ale v takových komplexních příkazech je poměrně složité, a tak pro ty nejčastější inženýři a designéři připravili grafickou nadstavbu – filtr Search Options.

Ten v anglickém Googlu umožňuje kombinovat hned několik možností, na výběr tedy máte z těchto kategorií:

  • Co hledat: všechny výsledky, videa, diskuze, recenze
  • Jaké období: vše, aktuální, den, týden, měsíc, rok
  • Jak řadit: podle relevance, podle času indexace
  • Kolik informací: klasicky, s obrázky, více textu
  • Jak zobrazit: klasicky, související, časová osa, síť souvislostí – zázračné kolečko

Toto platí pro všechny výsledky, u videa dále můžete omezit vyhledávání podle délky spotu.

brno.png  brno search options.png
Výsledky pro výraz Brno v klasickém Googlu a se zapnutým postranním panelem Search Options

Pokud aktivujete panel Search Oprions a zadáte do vyhledávače výraz „Brno“, můžete jej dále upřesnit třeba formulací: jen videa a z posledních 24 hodin.

Search Options je konglomerát hned několika projektů z inkubátoru Labs. Za zmínku určitě stojí zázračné kolečko - v anglickém originálu „wonder wheel“. V takovém případě se vedle výsledků zobrazí jakási interaktivní neuronová síť, přičemž každý její konec vede k některému se souvisejících výsledků a vy se navigujete právě klikáním na položky této sítě, která se neustále zvětšuje.

wonder wheel.png  videa.png
Wonder wheel vyhledávání (začal jsem u Brna a skončil u ohňostrojných soutěží)
A filtr pro videa týkající se nedávno schváleného francouzského zákona třikrát a dost z posledního týdne

Pokud se nechcete pouštět do divokých experimentů, oceníte klasický výpis výsledků, kde ovšem můžete vybrat možnost, aby se u každé adresy zobrazoval delší perex, případně miniatura obrázků na stránce aj.

aktualni clanky.png  casova osa.png  obrazky.png  souvisejici.png
Vyhledávání článků na Živě podle času, zobrazení obrázků ze stránek a související vyhledávání
Časové řazení má nicméně ještě poměrně velké mezery

Funkce Search Options vypadá jednoduše, navrhovat ale podobnou aplikaci ve světě Google není nic snadného. Finální podobě předchází studie použitelnosti, kde se testuje podoba návrhu a i v Googlu používají moderní sledování pohybu oka po stránce, aby správně zorganizovali pořadí prvků. Když je základní koncept hotový, nabídne Google funkci náhodným uživatelům a sleduje, jestli ji používají, v jaké míře a co nejčastěji. Pokud jste tedy někdy v Googlu narazili na nové funkce, o kterých nikdo jiný nevěděl a nikde se o nich nepsalo, s největší pravděpodobností jste se dostali právě do podobného výběru.

Search Options je zatím k dispozici jen v angličtině, v nastavení vyhledávače lze ale zvolit vyhledávání v českém jazyce. V takovém případě ale přijdete o některé Labs funkce včetně Wonder wheel, které umí hledat souvislosti jen v angličtině.

Funkci Search Options je v současné době dostupná pouze v anglické verzi Googlu,
kterou najdete na této webové adrese. 

Diskuze (1) Další článek: Tn.cz po roce: nový design a nové plány

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,