Google se v poušti pokouší ovládnout milimetrové vlny pro 5G internet

  • Google v pouštích Nového Mexika už dlouhé měsíce testuje využití milimetrových vln k velmi rychlému bezdrátovému internetu
  • Jako hotspoty by fungovaly drony vysoko nad námi
  • Mnozí pochybují, že to je možné

Před dvěma lety v září si Google u amerického telekomunikačního úřadu FCC zažádal o povolení k šestiměsíčnímu testování technologie internetových dronů. Projekt héliem plněných a internet šířících balónů Loon totiž nebyl jediný svého druhu a firma tehdy koupila i startup Titan Aerospace, který se dušoval, že je schopen vyvinout bezpilotní solární letouny, které se budou dlouhé týdny a měsíce vznášet ve vysokých vrstvách atmosféry.

Tajný projekt SkyBender

Samotné experimenty s drony držel Google pod pokličkou, takže veřejnost se o nich dozvěděla až po naléhání médií. The Guardian nakonec získal dokumenty o tzv. projektu SkyBender, díky kterým jsme o něco chytřejší.

280904237
Fotovoltaické drony Titan Aerospace, které dnes patří Googlu

Google se zabydlel na soukromé základně Spaceport America v Novém Mexiku, která by jednou měla sloužit ke komerčním letům Virgin Galactic k hranicím vesmíru. Jelikož však vývoj podobných letounů zatím vázne, část základny si pronajal právě Google, který zde namontoval speciální přijímače pro příjem telekomunikačního signálu na kmitočtu 28 GHz.

Zrádné milimetrové vlny

Právě v tomto pásmu milimetrových vln (EHF, 30-300 GHz) by totiž jeho drony měly komunikovat a šířit internetový signál.  Je to poměrně složitá technologická výzva, signál s podobnou frekvencí má už totiž vážné problémy s jakoukoliv meteorologickou překážkou včetně deště, oblačnosti a tak dále.

76341680
Elektormagnetické spektrum. Milimetrové vlny EHF jsou vyznačené průhledným proužkem – nacházejí se na pomezí mikrovln a infračerveného záření.

O využití milimetrových vln se tedy sice uvažuje, ale v praxi jen na krátkých vzdálenostech – ostatně již letos se předpokládá postupné nasazování třeba 60GHz Wi-Fi  802.11ad. Takový signál sice neprojde stěnou v bytě, ale dokáže při přímé viditelnost a na krátkou vzdálenost přenést až okolo 7 Gb/s. 802.11ad by měl tedy sloužit pro bezdrátový přenos obrazu do displeje (bezdrátový DisplayPort) nebo pro bezdrátovou komunikaci počítače s dokovací stanicí. V podstatě se o něm uvažuje jako o jakési bezdrátové odpovědi na USB 3.0.

 

Jak se v Česku využívá radiové spektrum, se dozvíte na webu spektrum.ctu.cz

 

Jenže zatímco 802.11ad využije maximálních rychlostí jen při vzdálenostech v řádu desítek centimetrů až jednotek metrů, drony Googlu se budou vznášet v ohromných výškách, přičemž specialisté odhadují, že při současných technologiích bude možné využít milimetrové vlny jen na vzdálenosti okolo 200 metrů a jen za pěkného počasí – v opačném případě již bude rušení natolik silné, že kvalita signálu klesne pod kritickou mez a nasazení EHF postrádá smysl.

927922872
Spaceport America. Jednou by odtud měly startovat komerční lety do kosmu s lidskou posádkou. Zatím tu jsou ale jen atrakce pro rodiny s dětmi a dál v poušti v tajnosti poeltují drony Googlu. Foto: Land Rover MENA, CC-BY-SA

Pokud by však měly experimenty Googlu dobrý konec – hlavně díky novým metodám směrování signálu, byl by to ohromný úspěch, tradiční datová telekomunikační pásma jsou už totiž silně zahlcená a kmitočty v řádu desítek GHz by tedy mohly být řešením velmi rychlých přenosů.

5G

5G je označení pro pátou generaci mobilních sítí. Navazuje na sítě čtvrté generace označované 4G, které překonává zejména co se týče zvýšení přenosové rychlosti, snížení odezvy a zvýšení počtu obsluhovaných zařízení. Přečtěte si podrobný článek o 5G

Mohlo by vás také zajímat: Wi-Fi, připojení k inernetu, IoT

Diskuze (10) Další článek: 9 kroků k tomu, abyste na Facebooku začali vydělávat peníze

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,