Chytrá domácnost | Google Home | Reproduktory

Google rozdá sto tisíc chytrých reproduktorů Home Mini lidem s hendikepem

Chytré reproduktory mají jednu velkou výhodu: lze je ovládat prostřednictvím hlasových pokynů. Mohou tak usnadňovat život lidem se sníženou mobilitou nebo nevidomým. 

Google se proto nyní spojil s nadací Christophera a Dany Reeveových, která se zaměřuje na pomoc ochrnutým lidem. Učinil tak na základě mnoha e-mailů od zákazníků se zdravotním postižením, kteří oceňují vyšší míru nezávislosti, jež jim chytré reproduktory poskytují.

Sto tisíc reproduktorů pro ochrnuté

Společně s nadací chce Google rozdat ochrnutým lidem sto tisíc reproduktorů Home Mini. Cílem této aktivity je snaha pomoci lidem s různými hendikepy stát se více samostatnými v jejich každodenním životě.

Google na svém blogu publikoval příspěvek paralympionika Garrisona Redda, který je už dvacet let připoután na invalidní vozík. Ten říká, že pohyb venku je pro něj obtížný zejména z důvodu chybějících ramp pro vozíčkáře, ale i doma se musí potýkat s mnoha nelehkými výzvami.

Typickým problémem jsou podle něj domácnosti, které nejsou přizpůsobeny invalidním obyvatelům – například vypínače nebo termostaty bývají často umístěné na zdech příliš vysoko. Redd uvádí, že Home Mini mu poskytuje způsob, jak snadno ovládat světla a termostat, poslouchat hudbu nebo audioknihy. Navíc může zavolat rodině a přátelům, pokud potřebuje pomoc – třeba když mu upadne telefon na zem.

Jak může chytrý reproduktor pomoci?

Schopnosti reproduktoru, jako je nastavení budíku, přehrávání hudby či vytváření nákupních seznamů, mohou být zvláště užitečné pro lidi s kvadruplegií (úplné nebo částečné ochrnutí všech čtyř končetin). Případní zájemci mají navštívit oficiální stránku, kde mohou zjistit, zda splňují podmínky, a požádat o bezplatné zaslání Home Mini. Nabídka se bohužel týká jen občanů USA. 

Google také ušetří čas případným sponzorům, kteří by chtěli nadaci Christophera a Dany Reeveových přispět finančním darem. Hlasovému asistentovi stačí udělit příkaz: „Hey Google, donate to the Christopher and Dana Reeve Foundation.“

Chytré reproduktory jsou jednou z největších inovací v technologickém průmyslu. Ačkoli ještě nejsou zdaleka úplně dokonalé, intuitivní povaha této technologie bez nutnosti používání rukou zvyšuje dostupnost informací a příkazů pro uživatele s nejrůznějšími hendikepy.

Diskuze (3) Další článek: Microsoft Cortanu ještě neodepsal. Hlasová asistentka umí nové věci a dostala černé šaty

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,