Google | Evropská unie

Google prý tlačí na výrobce mobilů a EU mu jde po krku. Za co Googlu hrozí megapokuta?

EU rozjíždí řízení, které má Googlu zamezit, aby na výrobcích smartphonů s Androidem vymáhal instalaci Google Search a Google Chrome. Ale problém je složitější. Každé malé dítě ví, že Android je zdarma, ale...

  • Pokud chcete jít s telefonem na trh, musíte mít také Google Play, aby uživatelé mohli instalovat aplikace
  • Pokud chcete Google Play, musíte mít celý set tzv. Google Mobile Services aplikací: Chrome, Maps, Drive, YouTube, Gmail, Music, Movies, Google+, Photos, Hangouts (seznam neberte jako hotovou věc, jednak se mění, jednak je obsahem smluv mezi Googlem a výrobci, které se Google snaží tajit)
  • GMS aplikace jsou oficiálně také zdarma, ale...
  • Abyste mohli získat GMS, musíte získat certifikaci. I ta je oficiálně zdarma! Ale...
  • Udělají vám ji jen certifikovaná střediska, která si vezmou cca 200 tisíc korun (číslo opět berte s rezervou) za jediný model telefonu.

Evropské unii nevadí, že Google udělla kvalitní služby a díky nim získal monopolní postavení. Problém je, že své monopolní postavení zneužívá. A něco takového je obtížné identifikovat a dokázat.

Média píší, že je celá kauza teprve na začátku, ale o problému se v Bruselu začalo mluvit už někdy před čtyřmi lety. A i dnes to vypadá, že EU teprve přesně zkouší pojmenovat problém, takže se celá záležitost patrně ještě pár let potáhne.

Diskuze (14) Další článek: Fotka ukazuje prototyp karty s GDDR6, zjevně je to nástupce GTX 1080 Ti

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,