Gender | Emoji | Unicode

Google přinese lavinu genderově neutrálních emoji. Objeví se už v Androidu Q

Pro letošní rok se stejně, jako v letech minulých, chystá aktualizace sady emoji. Google se tentokrát zaměřil hlavně na genderově neutrální znaky, kterých chce přidat přes padesát. Mají pomoci zmenšit prostor, který zaujímají znaky v klávesnicích na mobilních telefonech.

Roztříštěnost emoji není nic nového. Na jednotlivých platformách vypadají často naprosto rozdílně a i když se situace pomalu zlepšuje, k dokonalosti má daleko. Nepořádek je i v zobrazování těch znaků, ke kterým se pojí (či naopak nepojí) konkrétní pohlaví. V Unicode jsou často zakomponovány znaky jako muž, žena, ale i osoba, tedy znak genderově neutrální.

ab14cf3e-083b-4914-9fc4-a810ad68ae66 
S většinou neutrálních znaků se nesetkáváme.

Právě na ty se chce Google aktuálně zaměřit. Vytvoření nevyhraněných ikon zaprvé může pomoci bojovat proti stereotypům – např. dělník na stavbě přeci nemusí být vždy muž. Zadruhé ale právě může zmenšit počet ikon, které se objevují v našich klávesnicích.

fdbf32dd-368e-4f06-a93f-894378b6f0e5 
Genderově neutrální emoji by mohly pomoci v klávesnicích ušetřit místo.

Jak přibývají emoji, jejich nabídka roste a roste a je čím dál složitější najít konkrétní požadovaný znak. To se dá řešit nejrůznějším vyhledáváním, sjednocení osob pod ty genderově neutrální by ale mohlo ušetřit několik zbytečně zobrazovaných znaků. Aktuálně většina klávesnic zobrazuje jak mužskou, tak ženskou variantu jednotlivých obličejů, pokud by ale existovala neutrální verze, stačí zobrazit jen ji a pod nabídku skrývající se pod dlouhým stiskem skrýt další volby. To se ostatně používá již dnes pro volbu barvy pleti či vlasů.

Aktuálně navržené znaky zamíří do chystaného Androidu Q a jedná se tak o projekt Googlu. Ten ale doufá, že se ostatní společnosti připojí včetně zařazení do Unicode.

K čemu jsou emoji a jaké problémy přináší?

Zdroj: Emojipedia

Diskuze (27) Další článek: Jeff Bezos představil lander Blue Moon pro dobytí Měsíce. Testy motoru začnou v létě

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,