Google představil nové Google+, mapy a další novinky

Právě proběhlo zahájení vývojářská konference Google I/O a tradičně jsme se dočkali řady novinek. Radost z nich budou mít vývojáři i uživatelé.

Začala Google I/O, tradiční vývojářská konference Googlu, na které každoročně odhaluje zajímavé novinky. Akce trvá tři dny a věnuje se především školení vývojářů v nových technologiích a službách Googlu, nicméně úvodní přednáška právě tyto novinky odhaluje a zpravidla to znamená smršť inovací z různých oborů Googlu.

Přednáška začala v 18:00 našeho času, pokud jste ji nestihli sledovat online, můžete se podívat na textový přepis toho nejzajímavějšího. Pro chronologické procházení začněte odspodu.

Nejdůležitější novinky z Google I/O 2013

21:32 Keynote končí. Několik z očekávaných věcí nebylo uvedeno, například nový tablet či chytré hodinky, nedočkali jsme se ani nové verze Androidu či Chrome OS, což už překvapilo trochu víc. Ovšem novinek přesto nebylo málo. Z těch nejdůležitějších připomeňme výrazně inovované Google+, nové mapové služby, nové hudební služby a především nové nástroje pro vývojáře. Jedinou hardwarovou novinkou je uvedení telefonu Samsung Galaxy S4 ve verzi s čistým Androidem. Bohužel, řada novinek, včetně té hardwarové, se netýká našeho trhu.

Další novinky se ale ještě mohou objevovat v průběhu Google I/O.

21:30 Jsou to už tři a půl hodiny od začátku přednášky. Larry Page zatím vytrvale odpovídá na otázky z publika. Řeč je například o tom, jak zajistit, aby lidi vnímali technologické inovace pozitivně, jak Google podporuje americké zdravotnictví, nebo o podpoře žen v IT. Novinek už se ale dnes nedočkáme.

21:10 Z otázek a odpovědí přišlo pár zajímavých informací. Page například tvrdí, že by nejradši spolupracoval s konkurencí na tvorbě lepších služeb pro lidi, než aby plýtval energií na soupeření. Ale že to v praxi moc nejde. 

Přišla řeč také na Google Glass, které jsou prý pro Google jedním z experimentů, u kterých ještě neví, jak dopadne. Zkouší za pochodu, k čemu by to zařízení mohlo být a postupně přidávají nové funkce. 

Nejen Glass jsou ale pro Google experimentem, firma se pouští do různých oblastí i mimo internet a většinou si ani není jistá, jestli to k něčemu bude. Ale zatím u většiny věcí zjišťují, že získaní inovace mají zpravidla široké možnosti uplatnění. 

21:02 Larry Page dal prostor otázkám z publika. 

IO23.jpg

21:00 Mezitím se na YouTube účtu na Google+ objevila videa s ukázkami nových funkcí.

20:55 Monolog myšlenek pokračuje. Technologie nás osvobozují, umožní nám dělat to, co opravdu chceme, mohou nám vrátit čas zmařený činnostmi, které dělat musíme. Page mluví monotónně a tiše, což působí v kontrastu s předchozími řečníky dosti neobvykle. Může za to jeho vážné onemocnění hlasivek. 

20:50 Na podium vstoupil Larry Page, spolutvůrce Googlu. Rozpovídal se o aktuálním vývoji technologií. Připomněl, jak neuvěřitelně rychle vývoj probíhá ať už na straně hardwaru, respektive zařízení, tak na úrovni služeb.

IO21.jpg

20:45 A když mapu oddálíte, uvidíte mraky, simulované dle skutečnosti. A když ještě dále, tak celou Zemi i s okolním vesmírem.

 IO20.png

20:44 Mapy dokážou vytvořit trojrozměrné prohlížení památky z dostupných fotografií od uživatelů, automaticky tak pravděpodobně generuje model ve stylu Photosyncu od Microsoftu. Model Země má realtime mračna i přesný pohyb ve vesmíru a natočení proti Slunci. Nové mapy budou omezeně dostupné již dnes.

 2013-05-15 v 20.43.35.png

20:42 Zjednodušení přichází i s navigací pomocí hromadné dopravy, vše je rychlé a snadné

20:36 Google přepracoval nové Mapy do vektorového zobrazení a na Chromu používá WebGL ve větším měřítku. Nově rozhraní je minimalistické a propojené s Google+ a osobními záznamy

 2013-05-15 v 20.36.56.png

20:32 Mapy nabízí i novou možnost Explore, která nabídne co dělat v daném území z oblasti jako jídlo, památek, ubytování, pití atd. Nové mapy budou dostupné v létě.

 2013-05-15 v 20.32.02.png

20:28 Mapy mají integrované hodnocení z platformy Zagat, ale i přátel. V rámci navigace od Googlu se najelo již přes 50 miliard kilometrů. Google přidává i záznamy událostí a nehod a analyzuje vše pro lepší trasu

 2013-05-15 v 20.29.54.png

20:24 Nové Google mapy pro mobilní zařízení budou pro Android i iOS, vycházet budou především z populárního čistého designu pro iOS. Na některých místech ukáže i rozložení firem uvnitř budovy.

 2013-05-15 v 20.26.11.png

20:20 V Google Maps je 199 zemí pokrytých různými technologiemi, 50 z nich je na Street View. Auta Google Street View najezdila již 5 milionů mil. Google neustále zdokonaluje data díky spojování různých mapových vrstev.

 2013-05-15 v 20.22.12.png

20:17 Blikající červený mikrofon z Google Now na všech zařízeních až příliš připomíná neslavně známý HAL 9000

 2013-05-15 v 20.15.29.png

20:11 Google Now začíná fungovat jako skutečně osobní umělá inteligence, stačí říct "Napiš email Kátě, že budu ve městě" nebo "Připoměň mi, že musím ve středu zavolat Kátě". V češtině to ale zatím nefunguje.

 2013-05-15 v 20.13.33.png

20:07 Google Now podporuje nové karty, repsketive oblasti znalostí hudby, filmů, televize, dopravy, připomínek, videoher nebo knížek.

 2013-05-15 v 20.09.14.png

20:02 Google Graph je rozšířený o nové možnosti a porovnání a podporuje čtyři nové jazyky.

20:00 Přednáška už trvá dvě hodiny, ale ještě nekončíme. Řeč bude o vyhledávání

19:55 Google pozná několik fotografií vytvořených rychle za sebou a v albu nabídne jeden spojený rozpohybovaný obrázek (GIF, respektive WebP), který obsahuje animaci všech těchto fotografií. Celkem pět nových funkcí pro zpracování fotografií:

IO18.jpg

19:48 Google chce zrychlit a usnadnit celý proces zpracování a ukládání obrázků. Pro mnohé výkonné „cvakače“ fotek přichází kouzelná služba – automaticky výběr nejlepších fotek. Google nějak rozpozná, které fotky jsou z nejzajímavější a poskládá z nich výběr:

Fotky.jpg

Další „zázračnou“ službou je automatické vylepšování fotek. Algoritmus přitom pozná, co na fotce je a co si žádá vylepšení. U večerní fotky třeba rozezná vyšší podíl šumu, a tak ho aplikuje tam, kde je potřeba. Na obličeji zas třeba vyhladí pleť. Automatika se dá samozřejmě vypnout, aktivaci lze přitom aplikovat globálně na všechny fotky, anebo jen samostatně.

19:45 Řeč přechází na fotky. Google si uvědomuje, že jsou při komunikaci a sdílení často důležitější než text, proto se na ně zaměřuje. Následuje rýpnutí do konkurence – Google+ umožňuje sdílení fotek v plném rozlišení:

IO17.jpg

A zároveň poslouží jako cloudová záloha. Je připomenuto navýšení souhrnné kapacity uživatelských účtů na 15 GB zdarma, vše můžete využít třeba právě na zálohu fotek v plném rozlišení.

19:40 Google Hangouts – nová samostatná aplikace pro komunikaci mezi uživateli. Od dnešního dne dostupná pro Android, web a iOS. Umožní skupinové videohovory. Notifikace se budou synchronizovat napříč platformami.

Hangouts.jpg
IO16.jpg

19:35 Google+ bude nově více připomínat noviny, anebo také Pinterest. Dostane třísloupcovou sazbu, ale třeba videa mohou zasahovat přes dva sloupce. Vypadá to zajímavě, rozhodně se místo na obrazovce využívá daleko lépe než dnes, kde je vše v jednom sloupci při levém okraji.

IO16.jpg

Jednotlivé příspěvky jsou představovány kartami, které se skládají do oné třísloupcové sazby. Karty připomínají současné zobrazení v mobilní aplikaci, budou mít automatické hashtagy a při přepnutí na zadní stranu se vyfiltrují příspěvky od významných účtů či nejsdílenější atd.

19:32 Jde se na novinky v Google+, budou se týkat tří oblastí:

IO15.jpg

19:30 Ve školách ještě chvilku zůstáváme, v promo videou Google prezentuje výhody Google Apps pro školy ve spojení s levnými Chromebooky. Prý ideální řešení. 

19:25 Dalším tématem je Google Play pro výuku – výběr aplikací určených pro školy, učitele, žáky atd. a dokonce i školky, tedy pro děti v předškolním věku. Učitel může aplikaci nechat kliknutím nainstalovat na tablety dětí. Google dohání možnosti iTunes U a iPadu.

19:20 Vsuvka pro udržení pozornosti a pro nás chvilka pro závist: Letos každý vývojář přítomný na I/O dostane luxusní Chromebook Pixel.

Pixel.jpg

19:15 Ukázka synchronizace zvuku i obrazu přes Chrome v rámci jednoduché hry. Trochu to připomíná technologii Blikocinkofónu, ale je to propracovanější. Jednu hru můžete současně hrát na více zařízeních s Chrome. Můžete si zkusit zahrát na www.chrome.com/racer

IO14.jpg

19:10 Lepší formát si podle Googlu zaslouží i video. Na konci roku 2012 polovinu datového přenosu internetu vytvořilo video. Nový formát VP9 oproti dnes nejrozšířenějšímu H.264 nabízí přibližně 50% úsporu velikosti, Youtube ho bude podporovat během tohoto roku. Srovnání s H.265 ale chybí.

IO13.jpg

19:05 Apel na nové, kvalitnější formáty multimédií. Kompresní formát WebP pro obrázky nabízí 30% úsporu velikosti oproti JPEG. Při zachování stejné kvality a podporuje i animované obrázky (GIF).

IO12.jpg

19:00 Téma přechází na internetové prohlížeče. 750 milionů lidí využívá Chrome, nezanedbatelná část z toho je u mobilní verze Chromu. Google ukazuje grafické možnosti WebGL i na mobilních zařízeních. Rychlost zpracování Javascriptu v mobilním Chromu se meziročně zvýšila o 57%.

18:55 A je tu pro mnohé zařízení snů – Samsung Galaxy S4 s čistým Androidem 4.2 a odemknutím pro instalování jiných ROMek. Bude mít privilegia jako telefony Nexus, tedy vždy nejnovější Android, ihned jakmile bude dostupný. Prodávat se bude v USA, bude mít podporu LTE. Můžeme jen doufat, že se časem dostane i na jiné trhy.

IO11.jpg

18:50 Nová služba Google Play Music All Access. Celá hudební sbírka Googlu dostupná za měsíční poplatek 9,99 dolaru (zpočátku bude promo akce jen za 7,99 dolaru).

IO11.jpg

Ale nebude to jen obyčejný přehrávač, zároveň poslouží i jako rádio s možnostmi podobnými třeba Last.fm, ale bez jakýchkoli omezení. Je tu i funkce Listen Now, která se podobá funkci Genius na iTunes, automaticky vybere hudbu, která se vám bude líbit – nejen z vaší současné knihovny, ale i z celkové neomezené knihovny Googlu.

IO10.jpg

Zpočátku je dostupnost jen v USA, postupně v dalších zemích, kde je Google Play Music. U nás tedy smůla.

18:45 Nový Google Play Store, v podstatě jen kosmetické změny.

18:40 Ve vývojářské konzoli jsou nové možnosti pro přidání beta testerů z řad uživatelů, stejně tak postupné vypouštění nové verze aplikace jen menšímu vzorku uživatelů.

18:35 Google připravil automatickou kontrolu aplikace s tipy, co je potřeba zlepšit či doplnit, aby aplikace byla úspěšnější a lepší. Nabídne také App Translation Service - automatická možnost překladu aplikace bez nutnosti hledat konkrétního překladatele na webu.

Vývojáři budou mít dále nové možnosti analýzy nákupu i chování uživatelů, kteří si zakoupili jejich aplikace. A to v rámci Google Analytics:

IO09.jpg

Možnosti analýz prodejů jsou velmi podrobné, dají se všelijak fitrovat.

18:29 Nové Android Studio přináší nové možnosti okamžité interakce s naprogramovanými aplikacemi – v reálném čase lze vidět jak bude aplikace vypadat na různých obrazovkách a ladit překlady, barvy, rozložení atd.

IO08.jpg

18:22 Je tu nový systém pro herní vývojáře, ze kterého budou mít radost především uživatelé – Google Play Game Services. Cloud save umožní uložení rozehrané hry pod účtem, stejně tak dosažené výsledky. Google Play přináší i synchronizaci herního postupu se srovnáváním s ostatními přáteli ve stylu Game Centra od Applu. Stejně jako Game Center přináší i možnost multiplayeru skrze platformu Google Play.

IO06.jpg

Malá ostuda. Ukázka multiplayeru mezi třemi hráči se ale nepovedla, hru se při prezentaci nepodařilo propojit:

IO07.jpg

18:18 Služba Google Cloud Messaging zajistí synchronizaci notifikací napříč zařízeními. Synchronizuje se například i přihlášení v aplikaci.

18:15 A první novinky jsou cílené vskutku pro vývojáře – tři nové funkce API pro mapy Googlu. Jednou z funkcí je například rozeznání pohybové aktivity uživatele, a to i bez GPS ze senzorů v Android zařízení. Mapové API přináší i vylepšený režim pro použití GPS s nízkou spotřebou, která znamená přibližně 1% baterie za hodinu.

IO04.jpg

18:10 Začínáme Androidem. V roce 2011 dosáhl Android na 100 milionů aktivací, v roce 2012 to už bylo 400 milionů, v roce 2013 už neuvěřitelných 900 milionů aktivací!

18:08 Google se chlubí tím, co už víme – Android je nejpopulárnější operační systém pro mobily na světě, Chrome je nejoblíbenější webový prohlížeč na světě. Je tím cíleno především na vývojáře, že právě pro Google se vyplatí vyvíjet.

18:06 Úvod je věnován obecnému zhodnocení vývoje počítačů, mobilním telefonům a novým podobám počítačů. Zajímavá fotka - stejná akce v roce 2005 a 2013:

IO02.jpg

Ukazuje se, že mobilní počítače jsou všudypřítomné.

18:02 Začínáme, Google I/O sledují miliony lidí online a na akcích Google I/O Extended po celém světě.

IO01.jpg

 


17:50 Za chvíli to vypukne, očekáváme tentokrát delší a vydatnější keynote. V dřívějších letech měl Google vždy dvě hlavní přednášky, letos bude jen jedna hlavní s více tématy zároveň.

Google IO stream.jpg

16:50 Díky úniku na internet se potvrdila nová verze Androidu 4.3, která by měla přinést pouze menší změny a novinky, informuje Engadget.

16:30 Další zajímavá informace předem. Google prý ukáže chytré hodinky, další produkt z řady Nexus, píše AndroidAuthority

Hodinky.jpg

Chytré hodinky Google Smart Watch by měly být reálné a budou mít podobné grafické rozhraní jako Google Glass tvořené kartami. Ovládání bude přes dotykový displej nebo hlasem.

15:00 Google podle všeho chystá hromadu novinek. Některé informace unikají předběžně, o těch nejzajímavějších jsme již informovali:

Množí se také spekulace o nových zařízeních. Čeká se vylepšený tablet a také telefon z řady Nexus, oba stroje už by mohly nést Android 5.0 a pokud je Google skutečně představí, pravděpodobně si je přítomní vývojáři hned odnesou domů, jak velí tradice. Není divu, že po nijak levných vstupenkách na akci se zaprášilo do půl hodiny.

Diskuze (90) Další článek: Chcete brýle Google Glass? Tak si je vytiskněte

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,