Google | Programování | Raspberry Pi

Google představil Vision Kit. Kameru s umělou inteligencí v lepenkové krabičce

Google letos na jaře představil svůj nový program pro bastlíře, kteří chtějí experimentovat s umělou inteligencí. Prvním produktem se stal Voice Kit, který pomocí rozšiřující desky proměnil Raspberry Pi v hlasového asistenta.

Nyní se Google pochlubil další lepenkovou krabičkou Vision Kit.

Už podle názvu je zřejmé, že tentokrát nepůjde o hlas, ale o počítačové vidění, a tedy lepenkovou krabičku s kamerou. Ta umí rozpoznávat tisíc předmětů a další kousky pomocí strojového učení TensorFlow, které tentokrát běží přímo na čipu, takže vše funguje i bez internetu.

Mozkem je opět Raspberry Pi, tentokrát však ve své nejmenší podobě Zero W, která má oproti RPi3 slabší (ovšem také úspornější) procesor. Aby tedy krabička dokázala dostatečně rychle zpracovávat obraz z kamery, Google dodal speciální rozšiřující desku VisionBonnet s VPU (Vision Processing Unit) procesorem Movidius MA2450 od Intelu.

Movidius tedy funguje jako hardwarový akcelerátor pro zpracovávání obrazu s podporou A.I., takže lepenková krabička rozpozná, na co kamera kouká, s minimálním zpožděním.

Vision Kit je pro bastlíře k dispozici zatím jen v americkém předprodeji za 45 dolarů a součástí balení není jak Pi Camera, tak samotné Raspberry Pi Zero W – ty si musí zájemce pořídit samostatně.

Diskuze (1) Další článek: Vylepšete si ovládání hlasitosti ve Windows 10. EarTrumpet ji nastaví pro každou aplikaci zvlášť

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,