Google představil Chrome OS, systém nové generace

Google odhalil avizovaný operační systém Chrome OS. Ten se od standardních operačních systémů výrazně liší a bude fungovat jako novodobá brána k internetu.

Zvěsti o operačním systému Googlu se šířily již před lety, ale jednalo se prakticky jen o plané fámy. Potom ale překvapil operačním systémem Android určeném pro mobilní přístroje. Ten byl představen minulý rok a nyní už je běžně dostupný v několika mobilních telefonech. Letos v červnu Google překvapil oznámením, že pracuje i na operačním systému pro běžné počítače. Už dopředu dostal jméno Chrome OS a plánované uvedení finální verze bylo předurčeno příštímu roku.

chromeos.png
Uživatelské prostředí systému Google Chrome OS

Zkratka přes operační systém

Dnes Google zveřejnil první konkrétní informace o chystaném operačním systému Chrome OS. Zároveň s tím vypustil i open source zdrojový kód, který si vývojáři mohou přeložit. Ke stažení bude na inkubátoru code.google.com. Stejně Google postupoval i před rokem při vývoji mobilního systému Android.

Cílem Googlu je vytvořit jednoduchý, rychlý, univerzální a bezúdržbový systém pro běžné, nenáročné uživatele. Hodit se může pro oblíbené netbooky, nebo nettopy. Má zajistit rychlý přístup k běžným užitečným činnostem, jako je komunikace, prohlížení webu, tvorba dokumentů a sledování multimédií.

VIDEO: Co je to Google Chrome OS

 

Chrome OS staví na tom, že většinu z výše zmiňovaných aplikací lze provádět na internetu a pro mnohé běžné uživatele se tak stal internetový prohlížeč programem, se kterým by si de facto vystačili. Proto není Chrome OS klasickým operačním systémem, jak ho dnes známe a chápeme, ale jakousi platformou pro webové aplikace.

Každá aplikace v Chrome OS je aplikace webová, nejsou zde žádné nativní aplikace. Veškerá data jsou umístěna na vzdálených serverech v cloudu. Samotný systém díky tomu nastartuje během sedmi vteřin, během kterých se zobrazí přihlašovací okno. Během dalších tří sekund můžete pracovat s aplikacemi.

Google se spoléhá na to, že se internetové připojení stane naprosto běžným a všude dostupným. Ovšem zcela závislý na internetu Chrome OS zcela nebude. S aplikacemi (některými) bude možné pracovat offline za využití lokálního úložného prostoru.

VIDEO: Google Chrome OS a rychlý start

Chrome s ochočeným tučňákem

Uživatelské prostředí operačního systému Chrome OS vychází z internetového prohlížeče Chrome. Není divu, je v podstatě kříženec linuxového základu a tohoto prohlížeče. V horní liště jsou záložky jednotlivých aplikací, stránek, nebo chcete-li oken, většina plochy je věnována aplikaci. Vlevo nahoře je něco jako „nabídka Start“, neboli soubor aplikací, dole se pak zjevují informační či menší plovoucí okna aplikací běžících na pozadí. Bude možné je uchytit i po stranách.

VIDEO: Google Chrome OS a uživatelské rozhraní

Chrome OS nabídne také virtuální plochy, které umožní přehlednější práci s více aplikacemi i na menším monitoru. V základu ale nabídne zcela odlišný přístup k aplikacím, ale i k uloženým datům, než jak to známe u Windows, běžných Linuxových distribucí nebo Mac OS.

Je příliš brzo na hodnocení Chrome OS. Za prvé není systém zdaleka dokončen a především ho teprve čeká ostré testování v běžné praxi. Až to ukáže, zda se Googlu inovativní přístup vyplatil. Rozhodně od tohoto systému nemůžeme čekat okamžité masové rozšíření, ale Google má dostatečnou sílu na to, aby jej postupně prosadil.Především bude těžit z partnerství se známými výrobci počítačů, kteří Chrome OS nasadí do svých netbooků. První takové kousky budou k dostání v druhé polovině příštího roku a ponesou značky HP, Acer, Asus či Lenovo...

Živě.cz komentuje

jansedlak_ikona.jpgJan Sedlák: Další podrobnější informace o Google Chrome OS samozřejmě rozvíří mediální a blogerské vody a zase nějaký pátek bude o čem psát a co komentovat. Podaří se takovému odvážnému modelu systému prosadit na trhu? Jsou pozice a vizionářství Googlu opravdu tak veliké? Dost možná bychom spíše měli své reakce krotit, neboť jak nedávno poznamenal například šéf Microsoftu Steve Ballmer, Chrome OS vyjde až někdy za rok a je velice předčasné ho hodnotit.

Hned po včerejším oznámení, informacích a videích se vyrojilo mnoho přímo zatracujících komentářů. Postupně vznikající myšlenka Googlu je totiž opravdu hodně, hodně odvážná a dává tušit, že toto buď nadobro změní svět osobních počítačů jak ho známe dnes a jak ho do značné míry definoval Microsoft, nebo to bude veliký propadák.

Operační systém Googlu nebude mít žádné lokální aplikace. Přímo na pevném disku bude pouze operační systém odvozený z internetového prohlížeče a vše ostatní se bude odehrávat v cloudu na internetu. I když zde existuje technologie Google Gears, počítač s Chrome OS prostě bude přímo odkázaný na spojení s internetem. Rychlé spojení s internetem.

Pro mnohé uživatele, a zvláště pak ve stále východní České republice, je to zatím hodně nepředstavitelné. Vzhledem k tomu, že Google plánuje Chrome zejména pro malé netbooky, bude nutné rychlé a stabilní mobilní spojení. S našimi operátory?

Ano, ale považme: západní trhy už jsou v této oblasti úplně někde jinde a Chrome OS není ničím, co by na nás mělo bafnout z poza rohu někdy příští víkend. Rok je ještě dlouhá doba a jako dnes nemůžeme odhadovat budoucnost třeba Google Wave, je nesmysl zatracovat odvážný koncept operačního systému.

Jak trefně poznamenal kolega David Polesný na Twitteru, musí dozrát software (a samozřejmě technologie) a uživatelé. A rozhodně musíme brát v potaz sílu a vizionářství Googlu. I když mnoho z jeho projektů nevyšlo, pořád to byli Sergey Brin a Larry Page, kteří svět internetu a počítačů odpálkovali do úplně jiných sfér. Zakončil bych to dalším trefným twitterovským postřehem Karla Javůrka, kolegy ze Živě.cz – offline operační systémy a aplikace jsou mrtvé, internet se stane samozřejmostí jako elekřina; vypadne = nebude se pracovat.

Přesně tak. Tahle vize prostě není tak vzdálená... ale nikdo jí dnes nemůže přisoudit jasnou budoucnost.

 

Vyzkoušeli jsme Chrome OS, podívejte se na video

 

 

Diskuze (283) Další článek: Konec legendy: The Pirate Bay vypnul svůj tracker

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,