Technologie | Google | Síť

Google položil na dno oceánu 10 tisíc kilometrů dlouhý kabel Curie. Už je třetí a zdaleka ne poslední

Google koncem minulého týdne oznámil dokončení instalace a testování svého třetího soukromého podmořského kabelu Curie. Optický kabel o délce 10 500 kilometrů spojuje USA s Chile a ve druhém čtvrtletí roku 2020 by měl nabídnout celkovou přenosovou kapacitu 72Tb/s.

V tuto chvíli probíhá připojování kabelu k síti Google a chystá se „odbočka“ do panamského města Balboa. V plánu jsou také další dva podmořské kabely – Dunant a Equiano, které propojí Spojené státy s Portugalskem a s Jihoafrickou republikou.

Podmořský kabel Curie

Odbočka kabelu Curie do Panamy dle Googlu „zlepší připojení a šířku pásma pro Střední Ameriku a zvýší naši schopnost připojení k jiným sítím v regionu, čímž poskytne odolnost naší globální cloudové infrastruktury.“

Při budování sítě do Panamy hodlá Google opět spolupracovat s firmou SubCom, se kterou pracuje i na kabelu Dunant. Pro kabel Equiano do Jižní Afriky se však Google rozhodl pro partnerství s Alcatel Submarine Networks.

Soukromé podmořské kabely poskytují Googlu plnou kontrolu nad všemi prostředky. Firma také tvrdí, že vlastnictví a provozování vlastních kabelů přidává, kromě mnoha jiných výhod, také další úroveň zabezpečení.

Optické kabely jako klíčový prvek

Jayne Stowell, která pracuje jako strategický vyjednávač pro globální infrastrukturu, v oficiálním videu připomíná, že 98 % veškeré internetové komunikace se odehrává přes kabely s optickými vlákny. Vedoucí pro síťovou infrastrukturu Vijay Vusirikala pak dodává, že 70 % naší planety tvoří vodní plochy.

Cristian Ramos upřesnil že Google má v Chile datové centrum, proto ho potřebuje připojit s centry v USA. Stávající kapacita kabelů, připojujících Jižní Ameriku, není postačující, navíc je většina z nich na konci své životnosti. Právě tyto problémy má vyřešit kabel Curie, který propojí americké Los Angeles s Valparísem v Chile.

Photo-1-Cable-on-ship-59c423aba2858-1000x667.jpgPhoto-2-Installation-ship-59c423dba6ab2-1000x667.jpg5a9a4f36-0314-4bc2-ba50-70fa2b5d9b98Photo-7-Cable-on-shore-59c4249daa3e2-1000x667.jpg
Jak vypadá taková pokládka podmořského kabelu? Podívejte se na snímky z pokládání transatlantického kabelu Marea

Na trase bude několik optických repeaterů, jejichž cílem je udržovat kvalitu signálu. Kabely jsou vyrobeny ze zcela inertních materiálů, takže nemají vůbec žádný vliv na prostředí, ve kterém jsou uloženy. Jediným momentem, kdy nějakým způsobem naruší podmínky pod hladinou, je proces jejich ukládání a případné pozdější opravy.

Diskuze (6) Další článek: Je warezem i 10MB dílek filmu? Teď se na to ptá belgický soud nejvyšší evropské autority

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,