Google Plus v kostce: manuál nového uživatele

Google spustil svoji službu Google+, která v posledních dvou dnech neoficiálně vtrhla i do České republiky. Objevujete ji jako my? Možná vám pomůže tento přehledový návod.

Společná horní černá lišta

Jak jste si jistě všimli, Google dnes používá novou společnou černou horní lištu. Nejedná se pouze o rozcestník na jeho služby, ale i o chytré propojení se službou Plus. V pravé části najdete ozubené kolečko pro vstup do nastavení, ale také indikaci oznámení – roletové menu, ve kterém se budou zobrazovat informace o nových komentářích, zařazení do kruhů aj. Pokud tedy budete třeba na Gmailu nebo jiné aplikaci Googlu, Plus bude na pozadí stále aktivní.

spolecna lista.png
Nová společná černá lišta umožní ovládat Google+ i v osttaních službách ekosystému

Když roletové menu rozbalíte, klepnutím na konkrétní oznámení se zobrazí podrobnosti, aniž byste museli opustit aktuální stránku. Pokud tedy někdo připojí komentář k vašemu příspěvku, stačí klepnout a můžete si přímo v nabídce přečíst celé vlákno, případně i zareagovat. Třeba z vyhledávače nebo Google Readeru.

Stále se vše vyvíjí, funkce Google+ tedy z lišty u jiných webů občas zmizí.

lista.png panel.png rychle sdileni.png
Práce s oznamovací nabídkou a dialog pro rychlé psaní zpráv. Ke všemu se dostanete, aniž byste byli přímo v aplikaci Plus

Videochat Setkání – Huddle

Vpravo od zdi streamů najdete tlačítko „Zahájit setkání“. Na něj dávejte pečlivý pozor, spustí se totiž hromadný videochat až o deseti lidech postavený na GTalku. Spouští se přímo ve webovém prohlížeči a vyžaduje speciální doplněk. Podstatné je ale to, že pošle pozvánku do místnosti všem členům aktuálně vybraného streamu. Před započetím videa sice můžete členy diskuze omezit, případně vybrat úplně jiné osoby, pokud na to ale zapomenete, můžete leckoho zbytečně obtěžovat – zvláště když budete v kruhu, který obsahuje desítky členů.

setkani.png setkani.png setkani.png  pozvanka.png
Příprava setkání – hromadného videochatu. Dávejte dobrý pozor, jaký stream zrovna používáte, jinak do chatu pozvete všechny své kruhy. Vše lze ale naštěstí ještě před spuštěním změnit. Na posledním obrázku je pak podoba pozvánky, která se ozbrazí na zdi

Google Talk Plugin je k dispozici pro Windows, Mac OS X i Linux, a pokud jej ještě nemáte nainstalovaný, Google+ si ho před započetím videochatu vyžádá. Stejně jako v případě Flash Playeru můžete upravit nastavení kamery, mikrofonu a reproduktoru.

android huddle.png huddle.png
Diskuze ve více lidech na Androidu

Setkání můžete vyzkoušet i v mobilní aplikaci pro Android. Hromadný chat se tu jmenuje Huddle. Pokud nebudete mít problémy s instalací, můžete se ještě setkat s obtížemi při přihlašování – zde je jednou z rad promazání cache a případně nová instalace. Zaručeně vše funguje na nejnovějším čistém Androidu 2.3 (měl by stačit 2.1) s klasickým účtem na doméně Gmail.com.

Přihlašování na místa

Z mobilního telefonu se můžete i přihlašovat v různých místech po vzoru Facebook Places. Toto už delší dobu umožňuje i mobilní Buzz a aplikace Latitude v mobilních Google Maps. V tomto případě ale žádnou aplikaci nepotřebujete, vše funguje totiž i z mobilního webového rozhraní – stačí v prohlížeči navštívit plus.google.com. Vše bez problému funguje přinejmenším v mobilních webkitových prohlížečích (výchozí prohlížeče na iOS a Androidu).

prihlaseni z aplikace.png prihlaseni z aplikace.png prihlaseni z mista.png prihlaseni z mista.png
Přihlášení v místě pomocí oficiálního klientu pro Android. Přihlášení z webového rozhraní mobilu je podobné, jen postrádá tak bohaté možnosti úprav

Přihlašování na místa v Latitude a Google+ funguje trošku jinak než u konkurence, nemůžete totiž vytvářet nové body. K dispozici máte pouze ty, které jsou již v oficiální databázi Google Maps.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,