Google plánuje revoluci v tisku

Na webu Google Code se objevil nový projekt. Jmenuje se Cloud Print a jeho úkolem je zpřístupnit tiskárny skrze internet. Napříště byste tak mohli tisknout třeba i z mobilního telefonu.

Brzy to bude půl roku od prvního oficiálního představení operačního systému Google Chrome OS. Pro jistotu zopakuji, že se ve své podstatě jedná o webový prohlížeč Chrome naroubovaný na Linux. Chrome OS tedy umožní práci pouze s webovými aplikacemi. Nenajdete tu žádný souborový manažer, multimediální přehrávač nebo poštovní klient.

No dobrá, to vše je dnes možné obejít. Poštu můžete číst skrze webové rozhraní a stejně tak dokumenty v některé z webových kanceláří. O multimédia se může postarat Flash Player, Silverlight a HTML5, jako souborový manažer pak poslouží některé z hromady webových úložišť – třeba SkyDrive nebo Docs.

Tisk z jakéhokoliv zařízení a bez ovladačů

Pak tu jsou ovšem i některé technologické barikády. Jak třeba na takovém operačním systému pracovat s tiskem? Jelikož máme co do činění s Googlem, asi nebude velkým překvapením, že i tisk bude v případě Chrome OS přenesen do internetových oblak.

Vážně, Google dokonce už zpracoval jednoduchou dokumentaci a nový projekt pokřtil jako Google Cloud Print. Ačkoliv zatím programátoři nezveřejnili ani jednu řádku kódu, vše by mělo fungovat zhruba tak, že se přihlásíte k některé webové tiskárně v okolí a svůj dokument si vytisknete právě tam. Oproti běžným síťovým tiskárnám třeba na školách nebo ve firmě si ale nebudete muset instalovat žádné ovladače – ke komunikaci s tiskárnou se totiž použije univerzální webový protokol založený na XML nebo JSON.

google print cloud.png
Google Print Cloud by mohl fungovat třeba takto. Cloud-Aware Printer je tiskárna vybavená systémem pro tisk dokumentů z internetu, Legacy Printer je pak jakákoliv současná tiskárna, která musí být připojená k počítači, na kterém běží speciální brána – tiskový proxy server.

Webový tiskový systém Googlu by nicméně neměl být určen pouze pro jeho produkty, ale pro každého, bude se totiž jednat o otevřený komunitní projekt. Jeho výsledkem by pak měl být stejně snadný tisk bez potřeby konkrétních ovladačů jako třeba při přímém tisku obrázků z připojeného digitálního fotoaparátu.

Tiskárny by měly svůj „Google účet“

Tiskárny, které budou podporovat internetový protokol Google Cloud Print se připojí ke svému Google účtu, pomocí kterého je identifikujete a skrze internet na tiskárnu pošlete webovou adresu dokumentu, který je třeba vytisknout. Google ale zároveň není bláhový – výrobci tiskáren do svých zařízení rozhodně nezavedou podporu nového formátu ze dne na den (pokud se z nápadu vůbec stane hotový a funkční cloudový ovladač), Google tedy přispěchá s mezikrokem pro všechna stávající tisková zařízení – s tiskovým proxy serverem.

Měl by to být vlastně vcelku normální program, který poběží na počítači, ke kterému bude připojená tiskárna. Program zaregistruje tiskárnu na serveru Googlu pro snadnou identifikaci a pak ji bude předávat tiskové úlohy běžným způsobem. Udělá tedy to samé, co by za pár let mohly umět samotné tiskárny.

Budeme tisknout z mobilních telefonů?

Iniciativa Googlu je v každém případě chvályhodná, nepomohla by totiž ani zdaleka pouze jemu, ale celému trhu mobilních internetových zařízení. Představte si třeba situaci, kdy pořídíte fotografii mobilním fotoaparátem a budete ji chtít vytisknout. Pokud by váš mobil i tiskárna podporovaly vrstvu pro cloudový tisk, v mobilním telefonu si jednoduše vyberete některou ze zaregistrovaných tiskáren a fotografii na ni pošlete – bez jediného tiskového ovladače.

Jestli se bude cloudový tisk jmenovat Google Cloud Print, Microsoft Windows Live Print nebo vznikne nějaké univerzálnější a „politicky korektnější“ řešení, které se zalíbí i konkurenci, není až tak důležité. Podstatné je to, že internetový tisk nezávislý na hardwarových ovladačích bude v příštích letech důležitý jako sůl. Autoři už dnes slibují, že bude se systémem pracovat operační systém Chrome OS a obecně se předpokládá, že by se podpora pro tisk skrze internet měla dostat i do operačního systému Android.

Více informací o projektu Cloud Print najdete na těchto webových stránkách

Diskuze (42) Další článek: Webový prohlížeč na iPadu má tržní podíl 0,06 procent

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,