Google plánuje masivní rozšiřování Chromecastu a zpřístupnění SDK

Google pomalu dává zapomenout na Google TV a plánuje budoucnost pro Chromecast. Minulý týden se pro Gigaom.com rozpovídal jeden ze softwarových vývojářů o plánech na příští rok.

Chromecast.jpg

Potvrzeno bylo rozšiřování Chromecastu do dalších zemí, mezi nimiž by podle posledních zpráv mělo být i Česko v rámci nového programu Googlu. Cíl internetového giganta je jasný – maximálně penetrovat trh a zvýšit tím zájem u vývojářů, kteří v budoucnu budou pro Chromecast vyvíjet aplikace či upravovat ty stávající.

Téměř jistě v průběhu roku 2014 Google uvolní vývojářský balíček SDK a nastartuje tím vznik televizních aplikací třetích stran. V současné době Chromecast zvládá streamování z prohlížeče a přehrávání z několika video služeb (Youtube, Netflix, Hulu, HBO Go) a také hudebních služeb (Google Play Music, Pandora). Většinu z nich si u nás moc neužijete. Jedinou aplikací, která umožňuje přehrávání lokálního obsahu přímo z Androidu, je Avia Player, který si poradí s lokálními soubory i multimédii uloženými na síťovém disku.

V neposlední řadě je cílem Googlu vytvořit alternativu pro AirPlay Applu, který je využíván pro streamování a zrcadlení obsahu z iPhonů a iPadů. Google Cast, který je pro přenos obrazu využíván, by se měl stát otevřeným standardem, jenž bude využíván vývojáři třetích stran. Samozřejmě nezávisle na použité platformě. Na druhé straně však nemusí být pouze Chromecast, Google již poskytuje otevřené API, které mohou využít výrobci chytrých televizí či multimediálních přehrávačů.

Mohlo by vás také zajímat:

Diskuze (6) Další článek: Jolicloud 2 chce být agregátorem všeho

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,