Google | Open data

Google zítra ukončí Fusion Tables. Máte poslední šanci stáhnout data [aktualizováno]

Aktualizováno: Zítra se definitivně odmlčí databázová služba Fusion Tables (Dynamické tabulky) od Googlu. Firma v těchto dnech odesílá posledním opozdilcům, kteří ještě nepřenesli svá data, varování, že službu zítra ukončí, i když data budete moci stáhnout až do 3. března 2020.

Tabulky Fusion Tables můžete jednotlivě exportovat třeba ve formátu CSV, případně použít hromadnou archivaci Takeout. Právě ta bude k dispozici až do března, i když samotná služba už fungovat nebude.

Fusion Tables umožňovaly nahrávat a v tabulkovém editoru zobrazovat databáze se stovkami tisíc záznamů, přičemž je dokázaly vynést i na mapu jako vektorovou vrstvu.

Přímá náhrada neexistuje, samotný Google ale nabízí hromadu alternativních databázových služeb ve svém cloud-computingovém ekosystému Google Cloud. Třeba BigQuery. Ačkoliv je Google Cloud komerční povahy, u většiny služeb nabízí poměrně slušné bezplatné kvóty a to včetně těch databázových. Do bezplatné BigQuery databáze bez problému uložíte stovky tisíc záznamů jako do Fusion Tables, přičemž máte k dispozici i jazyk SQL a možnost napojení na A.I. analytiku a vizualizační Data Studio.


Původní článek z loňského roku: A máme tu další webovou službu Googlu, která příští rok skončí. Tentokrát je to Fusion Tables – tabulky pro extrémní data, které mohly pojmout i stovky tisíc řádků. Uživatelům služby nyní začíná chodit e-mail, ve kterém Google vysvětluje, že tabulky definitivně vypne 3. prosince 2019. Tedy za rok.

Do té doby je na vás, abyste nalezli náhradu.

Jak taková Fusion Table integrovaná do úložiště Google Drive vlastně vypadá? Podívejte se třeba na tuto moji tabulku, do které pomocí API roky automaticky ukládám stav počasí na brněnském letišti v Tuřanech.

5448a586-2c72-4e83-bf05-819ae209141e
Tabulka Google Fusion Table s více než 100 tisíci záznamů

Dnes je v tabulce přes 100 tisíc záznamů a pokrývá počasí za posledních 13 let – každou hodinu jen s několika výpadky. Díky tomu, že Fusion Tables nabízejí i filtrování, můžete si vyhledat, jaké bylo počasí v Brně třeba v deset hodin dopoledne 12. října roku 2006. Anebo si všechna data můžete stáhnout třeba jako CSV.

Velmi oblíbené pak byly tyto tabulky i ve spojení s mapou Googlu, nad kterou uměly zobrazit až 100 000 mapových bodů, pokud tabulka obsahovala sloupce se zeměpisnou šířkou a délkou.

A jakou zvolit alternativu? Je jich mnoho, ačkoliv zcela identická neexistuje. V případě Googlu samotného by to mohly být služby jako třeba BigQuery.

Diskuze (3) Další článek: U.S. Army chce propojit mozky svých vojáků s počítači a posílit jejich těla i smysly

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,