Google | Disk Google

Google One se blíží. Za úložiště Drive budeme platit o něco méně. Brzy snad i v Česku

V květnu tohoto roku přestavil vyhledávací gigant v rámci vývojářské konference Google I/O nový režim tarifů Google One. Nabídka je zajímavá především možností sdílet cloudové úložiště v rámci rodiny s až pěti členy. Vyzkoušet to budou moci nejen uživatelé v USA, ale i v dalších zemích, informuje Google na oficiálním blogu.

Svým způsobem je existence Google One trochu matoucí. V podstatě se dá říci, že jde o předplacený balíček cloudového diskového prostoru, využitelného v rámci Disku Google, Gmailu, Fotek Google, a online podpory, dostupné 24 hodin denně, sedm dní v týdnu.

Součástí nabídky pro nové uživatele je například dárková karta do Obchodu Google Play v ceně 5 dolarů, časem by měly přijít další výhodné akce pro Google Store a Google Express. Spekuluje se o tom, že by Google One mohl nabídnout jakýsi věrnostní program napříč dalšími službami.

Služba byla zpočátku pouze na pozvánky, aktuálně však byla spuštěna pro uživatele v USA a v dohledné době se chystá i do dalších zemí, včetně Česka, což je aktuálně to nejdůležitější, co potřebujete vědět.

Disk Google nabízí jako nejnižší program 100 GB prostoru za 59,99 Kč měsíčně, další sazby jsou však citelně dražší. Za 1 TB (druhý nejnižší tarif) zákazník zaplatí každý měsíc 299,99 Kč a za 10 TB desetkrát tolik.

V případě Google One jsou tarify nastaveny jinak:

  • 15 GB je zdarma pro všechny účty Google
  • 100 GB přijde na 1,99 dolarů měsíčně (cca 45 Kč bez daně)
  • 200 GB bude stát 2,99 dolarů měsíčně (cca 68 Kč bez daně)
  • 2 TB mají stát 9,99 dolarů měsíčně (cca 226 Kč bez daně)

Sympatická je především prostřední nabídka, která bude vyhovovat uživatelům, potřebujícím něco přes sto gigabajtů prostoru, pro které je terabajt zatím zbytečně velký. Také v nejvyšším 2TB tarifu vyjde Google One výhodněji – i po započtení daně z přidané hodnoty stojí méně než poloviční kapacita na Disku Google.

Čeští uživatelé se zatím na oficiální stránce dočtou, že „Služba Google One bude brzy k dispozici.“ Přesný termín je v tuto chvíli ve hvězdách, nicméně pokud nechcete zmeškat něco důležitého, můžete se zaregistrovat k odběru novinek.

Mohlo by vás zajímat: Google One a další novinky v cloudech.

Diskuze (34) Další článek: Zvláštní planetární mlhovina HuBi1 vypadá, jako by byla naruby

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,