Google odstranil stránku z vyhledávání. Jak jsem chtěl

Když Google nabídl možnost odstranit stránku z výsledků vyhledávání, hned jsme vyzkoušeli, jak to bude probíhat.

Soudní dvůr EU v květnu rozhodl, že vyhledávače musí více respektovat soukromí osob. Každý má mít mít právo požádat o odstranění výsledků hledání, které je nějakým způsobem poškozují. Zkusili jsme to.

Co necháme smazat? 

Tohle bylo na samém začátku to nejtěžší. Nechtěli jsme totiž při testu poškodit žádnou stránku. Až jsem si  vzpomněl na Hulanátor, kde mám už od roku 2005 svůj profil. Vyzkoušeli jsme proto na něm.

Že neznáte Hulanator? Ani legendy o tisících řádcích zdrojového kódu, klučících a košilích od Armaniho? To byl, děti, tenkrát internet…

Google pro žádost o odstranění stránky z vyhledávání připravil internetový formulář. Měl by se vám ukázat rovnou česky, ale protože mám služby Googlu nastavené v angličtině, zachoval v mém případě i tento jazyk.

Vyplníte jméno, kontaktní adresu a adresu stránky k odstranění. Přidáte vysvětlení, proč chcete stránku odstranit, v českém formuláři by to mělo stačit česky. Přiložíte kopii nějakého svého dokladu, podepíšete formulář zadáním data a žádost odešlete.

formular.png 
Takto vypadal formulář, který jsem Googlu 30. května 2014 odeslal

Obratem jsem dostal e-mailem odpověd, že jsem ve frontě:

2014 05 30 2 E-mail od Googlu.png 

Po sedmnácti dnech dorazilo ještě ujištění, že Google na odstraňování stále pracuje, že mám vydržet:

odpoved.png

Už jsem pryč a ani to nebolelo

Zatím jsem od Googlu nedostal žádnou zprávu. Včera se ale začaly šířit informace, že už začal s odstraňováním, proto jsem se podíval do výsledků vyhledávání a místo Hulanatoru objevil ve spodní části následující upozornění. Odkaz vede na stránku s dalšími informacemi.

Upozorneni.png

Možnost odstranit odkaz z výsledků vyhledávání je tedy funkční. Neznamená to ale, že Google stránku kompletně zruší ze své databáze, úprava se týká výhradně dotazu, kde je jen vaše jméno a příjmení.

Pokud zadám jen své příjmení, Hulanator se ve výsledcích vyhledávání ukáže. Stejně tak když zadám jméno příjmení Hulanator nebo jiný výraz z této stránky spolu se svým jménem. Přitom je zajímavé, že i v těchto případech se v patičce stránky ukazuje upozornění, že některé výsledky mohly být odstraněny.

Aktualizace: Právě jsem zjistil, že web ve výsledcích zůstal i v tomto případě. Jen se z první stránky výsledků přesunul až na další. Tím by ale Google pravděpodobně nesplnil požadavky EU. Ještě počkám, jestli nejde jen o chybu předčasného zobrazení upozornění na stránce. Od vyhledávače jsem přece jen zatím nedostal žádné vyrozumění.

Diskuze (16) Další článek: Elektronizace státní správy je v rozkladu

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,