Google maže ve velkém: více než milion požadavků denně

Rozlícení nad tím, jak výsledky vyhledávání „cenzuruje“ uplatňování práva na zapomnění je absurdní, když uvidíte, jak obrovské množství odkazů se z Googlu ztrácí už teď.

Minulý týden padl rekord. Google v období od 11. 8. do 17. 8. dostal 7,8 milionů žádostí o odstranění odkazů z vyhledávání, což znamená, že k němu proudilo více než milion žádostí denně. Data o žádostech zveřejňuje v aplikaci Transparency report.

url.jpg
Počet žádostí roste týden od týdne (zdroj: Google)

Za poslední měsíc Google obdržel žádosti o odstranění 30 143 926 URL adres, které se nacházely na 47 301 doménách. Na porušení svých práv si stěžovalo 4 547 vlastníků autorských práv prostřednictvím 2 244 organizací.

RIAA chce mazat rovnou celé domény

Prostou matematikou pak zjistíme, že Google aktuálně obdrží žádost o odstranění URL adresy cca každých 80 milisekund. Před 6 lety, v roce 2008, obdržel jednu žádost každých 6 dní, což je nárůst o několik řádů.

organizace.jpg
Největší hráči žádají o vymazání milionů adres měsíčně (zdroj: Google)

Mezi nejčastěji hlášené domény v minulém měsíci patřily servery listengo.com, mp3ler.biz, genteflow.com a také 4shared.com a rapidgator.net, které patří také mezi nejčastěji hlášené domény vůbec.

Google samozřejmě nevyhoví všem žádostem o smazání, ale žádosti posuzuje a z výsledků maže pouze na základě oprávněných žádostí. Způsob mazání připadá zdlouhavý například organizaci RIAA, která požaduje, aby Google blokoval na základě žádostí rovnou celé domény.

V případě zmíněného 4shared.com bylo žádáno o odstranění celkově 9 918 872 URL adres, což tvoří méně než 1 % všech adres indexovaných Googlem z této domény. Většina domén si drží míru žádostí mezi 1–10 % indexovaných adres, pouze některé domény se dostávají k 50 % míře, mezi nimi například zmíněný rapidgator.net.

Právo na zapomnění - jen kapka v moři

V minulosti bylo žádáno také o vymazání odkazů na Wikipedii či BBC, dle návrhu RIAA by tak také mohly zmizet z vyhledávání odkazy na weby, které rozhodně nejsou pirátské.

Již tři měsíce Google poskytuje „právo na zapomnění“. Díky rozhodnutí soudního dvoru EU mohou lidé žádat také o vymazání výsledků vyhledávání, které jsou z jakéhokoliv důvodu nepohodlné (i když pravdivé).

Za tři měsíce přišlo 91 tisíc žádostí, které obsahovaly celkem 328 tisíců odkazů, což je průměrně 3,5 tisíce žádostí o vymazání denně. Google vyhověl zhruba polovině žádostí, 30 % jich odmítl a 15 % vrátil k doplnění.

Vypadá to sice, že nějaký zájem o tuto funkci je, avšak opak je pravdou. Téměř polovina, 41 tisíc žádostí, přišla za první dva týdny, zájem o „právo na zapomnění“ tak klesá. V porovnání s mazáním odkazů na základě stížností držitělů práv je však ovlivnění výsledků vyhledávání naprosto zanedbatelné. 

Diskuze (11) Další článek: Indové koupili restaurační weby Lunchtime.cz a Obedovat.sk

Témata článku: , , , , , , , , , ,