Mapy Google | Navigace | Sdílená ekonomika | Cyklistika

Google Mapy mají další vychytávku pro sdílená kola. Navigaci spojují s informacemi o stojanech

Google Mapy si přichystaly drobnou novinku, díky které vyhledání, půjčení a jízda na sdíleném kole bude nejjednodušší doposud. Spojily dohromady dvě stávající funkce, kdy nabízely trasy pro cyklisty a informace o stojanech pro půjčení. Nově tak dostanete kompletní instrukce, kde kolo získat a jak se na něm pohybovat. 

Pointa novinky je taková, že o téměř celý proces využití sdíleného kola (až na placení) se Google Mapy nově postarají jedním kliknutím. Pokud se například v práci rozhodnete, že se chcete domů dostat cyklistickým způsobem, navigace vám dá instrukce, jak se pěšky ke stojanu dostat a pak nabídne trasu vhodnou pro kolo ke konečnému stojanu, kde ho necháte. Na závěr ještě ukáže pěší cestu domů. 

Všechno toto bylo samozřejmě možné získat v Google Mapách i dříve, nicméně bylo třeba samostatně vyhledat stojany a pak samostatně vyhledat trasu. Teď je to spojené. Mimochodem nemusíte mít obavu, že by u stojanu žádné kolo na půjčení nebylo, Google Mapy přímo spolupracují s poskytovateli a vždy vás navedou tam, kde nějaké kolo zůstává.

Zatím je novinka dostupná jen v deseti vybraných městech po celých USA, Kanadě, Asii a Jižní Americe. V Evropě ji nabízí jen Google Mapy v Londýně, nicméně firma slibuje, že další trhy přijdou brzy. 

Dost možná se tak stane v době, kdy Apple Mapy po měsících proseb od fanoušků konečně také cyklistické trasy přidají. Jak Apple slíbil na červnové konferenci WWDC, navigace pro kola by měla do jeho map přijít s iOS 14, jehož vydání je očekávané na září. 

Váš názor Další článek: Nový krevní test PanSeer umí detekovat pět nejčastějších rakovin 4 roky před prvními příznaky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,