Google má online prohlížeč PDF, PPT a TIFF souborů

Google Dokumenty nabízí funkci Viewer. Jedná se o prohlížeč PPT prezentací, PDF dokumentů a datově náročných TIFF rastrů. To samozřejmě není žádné terno, všechny zmíněné formáty totiž webová kancelář umí zobrazit už delší dobu, nyní ale přibyl jednoduchý generátor, který převede jakýkoliv dokument uložený na webu do podoby veřejné Google čtečky. Zobrazíte v ní tedy jakýkoliv soubor, nikoliv pouze dokumenty z Docs nebo ty, které vám dorazily na webový Gmail.

Viewer vygeneruje buď odkaz přímo na kompletní čtečku, nebo odkaz na velmi jednoduché zobrazovací plátno, které můžete použít třeba v HTML prvku IFRAME a vložit jej na webovou stránku jako samostatný objekt.  Pro ten druhý případ je třeba do adresy připojit parametr &embedded=true.

prohlizec dokumentu.jpg
Google Dokumenty Viewer

Generátor Google Dokumenty Viewer najdete na této adrese. Ke zobrazení stačí zadat do políčka pro adresu odkaz na příslušný soubor.

 online pdf.png viewer ppt.png 

Jak to funguje v praxi si můžete rovnou ověřit na prohlížení PDF a PPT souborů z výše uvedených snímků.

Google neuvádí, jaká omezení pro online prohlížeč platí, při práci přímo z Google Docs je možné nahrávat vlastní soubory PDF s maximální velikostí 10 MB, z webu je velikost omezena maximálně 2 MB. Pro PPT soubory platí omezení maximální velikostí 2MB a 500 kB pro přílohy z e-mailu.

Diskuze (5) Další článek: Intel IDF 2009: osvětlená miniaturizace

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,