Google koupil osmou robotickou firmu. Legendární Boston Dynamics

Nedávno vyšlo najevo, čím se přes den baví bývalý šéf mobilní divize Googlu Andy Rubin. Larry Page na jaře prohlásil, že se bude Rubin věnovat „jiným projektům“, načež Google v následujících šesti měsících nakoupil sedm robotických firem. Ony „jiné projekty“ je totiž jakási robotická revoluce podle Googlu.

Jelikož se blíží Vánoce, dárky se předčasně rozdávaly také v Mountain View. Andy Rubin našel pod stromečkem docela velký balík, se kterým se okamžitě pochlubil na Twitteru.

Google koupil osmou robotickou firmu a tentokrát nejde o nikoho jiného než o medializovanou Boston Dynamics, která se proslavila svými kontrakty s americkou obrannou agenturou DARPA. Právě pro DARPA vybudovala čtyřnohé monstrum WildCat, nejrychlejší kyberšelmu Cheetah a pochodujícího „robocopa“ Atlas.

Atlas: Jeden z robotů ze stáje Boston Dynamics pro DARPA

Boston Dynamics i pod Googlem dodělá své stávající kontrakty, podle New York Times však nemá Google napříště v plánu vojenské programy. Boston Dynamics ale ve spolupráci s ostatními robotickými akvizicemi dává Googlu obrovskou moc na tomto mladém a stále experimentálním trhu. Google nyní vlastní osm společností, přičemž většina z nich se pokouší sestrojit humanoidního robota.

WildCat: Asi nejpodivnější robot ze stáje Boston Dynamics pro DARPA

Robotická iniciativa Googlu tedy opravdu nemá v hledáčku výrobu nějakých průmyslových robotických systémů, které známe třeba z automobilek, ale opravdu spíše jakési autonomní roboty, kteří nám za deset-dvacet let možná vážně donesou pizzu. Kdo ví.

Diskuze (28) Další článek: Týden Živě 257: Spotify, Windows 8 a prsní věci

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,