Google Knihy: Hledáme české nakladatele

Knižní vyhledávač Google Book Search již eviduje přes deset milionů knih ve stovce rozličných národních jazyků. Českých knih je tu ale stále málo, chybí tuzemští nakladatelé.

Minulý týden navštívila Prahu Jessica Powell z londýnské centrály Googlu. Řeč přišla na u nás stále poměrně okrajovou službu Google Knihy, kterou spíše znáte pod původním názvem Google Book Search, respektive Google Print. Knihy od Googlu mají ambice doplnit základní portfolio o vyhledávač digitalizovaných knih. S touto myšlenkou přišel internetový velikán na Frankfurtském knižním veletrhu na podzim roku 2004 (Google Print) a od té doby a po několika soudních lapáliích dnes indexuje více než deset milionů knih ve stovce různých jazyků.

Co to tedy ve zkratce jsou Google Knihy? Vyhledávač knih se skládá ze dvou částí. Google již pět let skenuje knihy z fondů třicítky knihoven – většina z nich se nachází v USA a jedná se o zakládající členy celého systému. Pro další rozvoj a nafukující se databázi je ale důležitější partnerský program. V rámci něho mohou s Googlem spolupracovat přímo nakladatelé z celého světa a jejich knihy se v různě omezené míře objeví ve vyhledávači.

Google Knihy ovšem nejsou obrovskou čtečkou knih, ale skutečně jen vyhledávačem. Google sice indexuje jejich textový obsah, aby v něm mohl vyhledávat, pro běžného návštěvníka z Čech ale celá aplikace v tuto chvíli představuje pouze vyhledávač. Celé knihy totiž Google může zveřejnit pouze se svolením vlastníka autorských práv, respektive v tom případě, kdy už autorská práva na dílo vypršela. A to věru není nic jednoduchého, legislativa se totiž liší země od země a občas ani není zřejmé, kdo práva vlastní a zda-li o tom vůbec ví. I z tohoto důvodu se podoba vyhledávače liší podle toho, z jaké země k němu přistupujete. Situace je zde vlastně velmi podobná, jako na „vyhledávači“ videí YouTube, v jehož případě také občas narazíte na hlášku, že „video není ve vaši zemi dostupné“.

Nejhledanější knihy a autoři na českém Googlu v roce 2009
KnihyAutořiČeští autoři
Harry PotterShakespeareBožena Němcová
Andělé a démoniDan BrownMilan Kundera
Malý PrincEldest BrisingrJan Neruda
StmíváníStephen KingKarel Čapek
EragonStephenie MeyerAlois Jirásek

Digitalizace knihoven

Kvalita knižních záznamů v případě návštěvníka z České republiky se v tuto chvíli velmi liší. Jelikož českých knih a českých spolupracujících nakladatelských domů je jako šafránu, při zadání „Karel Čapek“ do vyhledávače narazíte povětšinou pouze na bibliografický záznam, že kniha existuje, kdo je její autor, kdo a kdy ji vydal a v jaké knihovně si ji můžete vypůjčit. Google sice nabízí i možnost zakoupení klasické knihy, u českých publikací s tím ale nepočítejte, služba totiž v tomto smyslu ještě není lokalizovaná a nabídne vám pouze zahraniční e-knihkupectví typu Amazon. A na Amazonu Čapka v češtině prostě nekoupíte.

knihy_strohy.png  knihy_vystrizky.png  knihy_komplet.png
O první knize Google pouze ví z veřejných databází, nemá ale její digitalizovanou podobu
Druhá kniha již prošla digitalizací, ale autorská práva nedovolují její plné zveřejnění (vyhledávat můžete)
U třetí knihy již autorská práva vypršela a Google ji může nabídnout ke stažení ve formátu PDF
(druhá i třetí kniha je sice česká, ale digitalizace se dočkala jen díky Michiganské univerzitě a její knihovně)

Velké štěstí mají ty české knihy, které již byly naskenované. Vzhledem ke stále nízkému počtu spolupracujících knihoven to ale bude povětšinou případ některé americké akademické univerzity, která ve svém fondu má některá ze starších českých univerzitních skript – ano i na kalifornských vysokých školách najdete česky psané knihy. Budou však staršího data. Naskenované knihy může Google publikovat v kompletním znění, nebo ve formě krátkých výstřižků, pakliže se na ně ještě stále vztahují autorská práva. Především se ale už nejedná jen o záznam v databázi, Google zná kompletní textový přepis a v knize tak můžete vyhledávat, zobrazí se její klíčová slova vygenerovaná z obsahu a další informace.

Spolupráce s partnery

Největší luxus v kontextu česky mluvícího návštěvníka jsou samozřejmě ty knihy, které Googlu v elektronické formě poskytli přímo nakladatelé a autoři práv. Jak jsem již psal na začátku – je jich skutečně jako šafránu a povětšinou se jedná o technickou literaturu, která má k internetu blíže. Hezkým příkladem je třeba Grada. V partnerském programu vedle bibliografických informací najdete ve vyhledávači i ukázky z knih, její přebal, obrázky a další informace. Pokud v knize existují adresní údaje, dokonce se zobrazí na přiložené Google mapě.

knihy_partner_oxford.png  grada.png
Partnerský program se podobá skenu z knihovny, k dispozici je ale pouze ukázka celé publikace
Z českých nakladatelů s Googlem spolupracuje třeba Grada, další velcí tuzemští hráči zatím chybí

Partnerský program je pro Google poměrně důležitý, bez partnerů se totiž služba omezí jen na starší tisky z knihoven a bude tak připomínat třeba projekt Gutenberg. Je sice pěkné digitalizovat miliony knih, běžného konzumenta ale zpravidla nezajímá skutečnost, že si může v kompletním originálním anglickém znění přečíst Shakespearovy spisy. Běžného smrtelníka zpravidla zajímá čerstvá knížka, chce se podívat na její hodnocení, náhled, chce si ji koupit v nejbližším knihkupectví podle své geografické lokality, případně najít stejným způsobem nejbližší českou knihovnu, která má publikaci ve své evidenci.

Americký knižní spor

Tento systém už jakž takž funguje v USA, i zde je ale Book Search ve fázi betatestování. Amerika nám ale může být zajímavým modelovým případem, jak by mohla situace za pár let vypadat i v Evropě. V roce 2005 se v USA rozpoutal soudní spor mezi Googlem a knižními vydavateli, kterým se nelíbilo, že internetový velikán skenuje jejich knížky. K vyrovnání došlo až loni na podzim, Google přislíbil zaplatit 125 milionů dolarů a vytvořit neziskovou organizaci, která by autorům přerozdělovala zisky z elektronického prodeje knih skrze vyhledávač. Americký spor zde totiž vyhledávač posunul zase o kus dál a tamní surfaři si tak budou moci na internetu koupit v elektornické formě jakoukoliv oskenovanou knihu. To je poměrně důležité, podle Googlu se totiž více než osmdesát procent knih naskenovaných v knihovnách už dávno neprodává a elektronický prodej by tak byl jedinou cestou k zákazníkovi.  Formálně by měl knižní spor skončit letos na podzim, kdy definitivně rozhodne soud v New Yorku.

Evropská nejednota

Situace v Evropě je naprosto odlišná. Každá země má svou vlastní legislativu, není tedy divu, že zde Google zatím příliš neexperimentuje – dokladem jsou i rozdílná pravidla na Youtube. V tomto konkrétním případě by tedy jistě vypomohlo sjednocení legislativ členských států Evropské unie. Bohužel i zde ve velké míře platí, že „když se kácí les, létají třísky“. Jakékoliv sjednocování elektronické politiky sebou totiž nese i nejrůznější kontroverzní zásahy včetně současných pokusů o prosazení nové společné telekomunikační legislativy, která svého času tak trochu připomínala francouzský experiment HADOPI – „třikrát a dost“. Pokud by se společná evropská pravidla pro autorská práva vyhnula podobným excesům a kontroverzím, Evropa by se jako monolitický právní organismus vyrovnala USA a nejen Google Book Search by měl v plné míře zelenou. Do té doby si budeme muset počkat.

Z nejednoty evropského práva a jazyků nakonec vyvstaly i další otazníky. Hrdá Francie si tak svého času například (právem) stěžovala, že Google hbitě digitalizuje americké knížky a spolupracuje s více než dvaceti tisíci nakladateli, vedle angličtiny však další jazyky představují výraznou minoritu. A typický Francouz, Němec, Španěl, Polák nebo Čech přeci nebude vyhledávat, číst nebo kupovat knihy v angličtině – byť třeba o pár dolarů levnější. Situace se v posledních letech skutečně zlepšila. Google Book Search spolupracuje s mnoha evropskými knihovnami a vydavateli nejen z Oxfordu, ale také Madridu, Říma nebo Paříže, desetimilionové Česko však stále čeká, než si vyhledávače Google Knihy všimnou i tuzemští nakladatelé. Tak kde jste?

Diskuze (8) Další článek: V červnu Opera Mini zobrazila 10 miliard webových stránek

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,