Google jednal s vládou Velké Británie o autech bez řidiče

Společnost Google už několik let pracuje na vlastním systému řízení automobilu bez řidiče a z pohledu konkurenčních řešení je technologicky určitě nejdále. Kromě funkční technologie je ale nutná i spolupráce s úřady a dle informací The Telegraph už proběhla řada jednání například i s vládou Velké Británie.

V rámci několika meetingů se zástupci úřadu pro dopravu ve Velké Británii o nasazení technologie samořízení automobilů do reálného provozu, jednali zástupci Googlu právě o možnostech testování a regulacích, které jsou s tím spojené.

Podle informací ze záznamů těchto schůzek je dle zástupce Googlu Velká Británie jednou z vedoucích zemí v oblasti otevřenosti k automobilům bez řidiče.

Klíčovou částí, kterou řeší i Google, je pojištění. Vzhledem k tomu, že řídí samotné auto a nikoli lidský řidič, je třeba připravit nový systém pojištění, který bude revoluční změnu zahrnovat a brát v úvahu. Lze tak očekávat, že se společnosti zaměřené na pojišťování automobilů ocitnou na zcela novém trhu, kde budou platit jiná pravidla. Samořízená auta totiž nemají nehody, respektive v naprosto minimálních případech, které obvykle nezaviní ani samotný systém, ale lidský řidič v jiném vozidle. Do budoucna tak lze s takovými vozidly očekávat naprosté snížení ceny pojištění, obzvlášť pokud to bude zajištěné skrze Google a další velké společnosti, které budou hrát roli ve vyjednávání s případnými pojišťovnami a bankami.

Technologie auta bez řidiče od Googlu už najezdila v reálných podmínkách přes 2,7 milionů kilometrů, a to na silnicích různé třídy a v různém počasí. Podle Elona Muska, který už u elektromobilů Tesla Model S představil první fázi autopilota, bude kompletní systém řízení dostupný do tří let. Do roku 2020 se předpokládá, že bude na silnicích už deset milionů aut s technologií řízení bez řidiče. Velká Británie tak bude vzhledem k pozitivnímu přístupu nejspíše mezi prvními, kde se s reálným nasazením dočkáme.

Diskuze (16) Další článek: PIQ: Záznam jízdy na kole umí každý, co ale analýza lyžování?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,