Google I/O: Tablet, Q, vlastní Siri, Jelly Bean a Glass

O Androidu 4.1 a tabletu se tušilo a vědělo měsíce dopředu, exotický přehrávač Q nebo hlasové vyhledávání jako Apple Siri ale byly překvapující novinky. Bylo jich ale více.

Před pár hodinami v San Francisku skončila první velká přednáška konference Google I/O 2012. Do slavného konferenčního centra, kde své akce hostují i další hráči včetně Applu, se natěsnalo necelých 6 000 programátorů a další milion sledoval živý přenos v rámci večírků I/O Extended po celém světě včetně Prahy a Brna.

Tablet Nexus 7

Bylo ale co sledovat? Už dlouhou dobu dopředu se vědělo o tom, že zde Google představí novou verzi Androidu a o sedmipalcovém tabletu za 199 dolarů se pak spekuluje prakticky už od počátku roku. Tyto dvě novinky tedy jistě nejsou překvapením, ale spíše nadějí, že se Google stále více zajímá nejen o svůj systém, ale i o to, na čem ten systém vlastně běží.

nexus 7.png  nexus 7.png  nexus 7.png
Tablet Nexus 7 a jeho plocha, čtečka knih a nový časový organizátor Google Now

Hlavním konkurentem sedmipalcového Nexusu 7 není iPad, ale hlavně Kindle Fire od Amazonu a nakonec i všechny doposud představené androidí tablety. Nexus 7 je zatím určený hlavně pro americký trh, protože je navázaný na multimediální ekosystém Play, nicméně až zamíří za hranice USA, může způsobit docela zajímavý poprask mezi tradičními výrobci, kteří cenou stále míří příliš vysoko.

 

Co víme o tabletu Nexus 7

  • Vyrábí ho Asus
  • Běží na něm Android 4.1 Jelly Bean
  • 8GB za 199 dolarů, 16GB za 249 dolarů
  • 7" IPS HD displej (1 280 × 800 px, 216 ppi)
  • Pohání ho Nvidia Tegra 3 (1,3 GHz čtyřjádro + GeForce)
  • 1 GB RAM, Wi-Fi, BT, NFC, 1,2MPix kameru
  • Nechybí microUSB (redukce na HDMI?), GPS, gyro atp.
  • Váží 340 gramů8 hodin bude přehrávat filmy na baterii
  • Díky napojení na filmový, hudební, knižní a časopisový obchod, velikosti a ceně má konkurovat hlavně tabletu Amazon Kindle Fire
 

Android 4.1 Jelly Bean

Nexus 7 bude první zařízení s Androidem „Jelly Bean“, které doplní skrze OTA aktualizaci i Galaxy Nexus. Jelikož se jedná o verzi 4.1, leckdo by si pomyslel, že to bude pouze drobné vylepšení, tak tomu ale rozhodně není. 

Android 4.1 opět zapracoval na jemnosti animací a celkovém výkonu, o čemž se nás snažil Google přesvědčit pomocí záběrů z kamery s vysokou frekvencí záznamu. Na dvou stejných zařízeních pak byl rozdíl mezi ICS a JB opravdu znatelný.

jelly bean.png
Android 4.1 Jelly Bean na telefonu Galaxy Nexus a tabletu Nexus 7

Další vymodlenou novinkou je podpora lokálního hlasového diktování. Doposud vše fungovalo tak, že data zpracoval rychlý server Googlu, bez připojení k internetu tedy hlasové zadávání nefungovalo. Teď už to bude možné, potřebná data totiž budou přímo v systému. No a s tím souvisí další novinka a potenciálně možná nejdůležitější – Knowledge Graph.

Už jsem o něm psal dříve a ve zkratce se jedná o odpověď na znalostní vyhledávač WolframAlpha. Právě Knowledge Graph bude propojený i s hlasovým vyhledávačem v Androidu 4.1, což v praxi znamená, že nabídne v podstatě to samé, co dnes umí i Siri na iOS. Telefonu tedy nadiktujete dotaz v běžném jazyce a ten vám zobrazí přirozenou odpověď. Tato funkce bude zatím dostupná pro angličtinu. Google sice rozumí i českému hlasu, který převádí na text stále lépe (systém se díky uživatelům neustále učí), čeština a další jazyky ale zatím postrádají vlastní Knowledge Graph, tedy znalostní databázi.

Co ještě přinese Jelly Bean? Je toho mnoho počínaje ovládáním pro zrakově postižené pomocí gest podobně jako na iPadu a konče vylepšenou prací s notifikační roletou, která nabídne třeba rychlé odeslání e-mailu a hovor. Vylepšení se dočkala také funkce Android Beam.

jelly bean notifikacni roleta.png
Notifikační roleta je jednou ze silných zbraní Androidu. V nové verzi zobrazí mnohem více informací

Android Beam je technologie pro přenos dat pomocí NFC prostým přiložením dvou telefonů zády k sobě. Funkce byla představena loni v rámci Androidu 4 a zpočátku zvládla přesun adres z prohlížeče, kontakty a fotky. Nově by se to mělo týkat i videa a rychlého připojení Bluetooth zařízení. Když tedy přejedete třeba po BT sluchátkách s NFC, obě zařízení se automaticky spojí a nadále už budou komunikovat skrze Bluetooth. Už žádné kostrbaté párování, zadávání generických pinů a podobně.

Celé to má jeden velký háček. Android Beam plně podporuje jen málo zařízení (třeba Galaxy Nexus) a i nové telefony ostatních výrobců, které dostaly aktualizaci na ICS, zpravidla skrze NFC nepřesunou zdaleka vše. Komplikace se týkají i nadstaveb. Referenčním telefonem pro JB zůstává i nadále aktuální Galaxy Nexus a Google bude stěží garantovat stejný výkon a chování i na telefonech třetích stran – často s náročnější nadstavbou a třebas i přepsaným jádrem systému. Nezapomeňte, že Android je open-source.

Pěkným příkladem takového nesouladu může být třeba vylepšená práce s widgety na ploše v Jelly Bean. Jenže to bude fungovat pochopitelně jen v případech, kdy budete používat výchozího správce plochy – výchozí launcher. Samsung, HTC, Sony a další nicméně používají vlastní správce a ty se mohou i s Androidem 4.1 chovat úplně jinak.

Nexus Q

Kdyby Google v tomto okamžiku skončil, asi bychom to přijali. Představil tablet a nový systém, tečka. Naštěstí se to ale nestalo a firma v průběhu večera představila ještě jednu krabičku. Jmenuje se Nexus Q a je to kulatý a malý multimediální přehrávač, který už na rozdíl od tabletu jednoznačně konkuruje Applu – konkrétně jeho televizní krabičce Apple TV.

Q přehrává multimediální obsah z ekosystému Play a stejně jako tablet bude k dispozici v polovině července. Zařízení ovládáte ze svého tabletu a mobilu, který se s přehrávačem spáruje právě pomocí NFC. Stačí po něm přejet a zbytek už udělá systém. Specialitou je možnost ovládání více lidmi naráz. Nexus Q může fungovat jako hudební přehrávač muziky z Play Music, po připojení k televizoru ale i jako přehrávač filmů ze stejného obchodu. Do třetice zvládne ještě YouTube. Celé to má tedy jen jednu slabinu, už je to totiž mnohem dražší krabička. Prodávat se bude za 299 dolarů.

nexus q.png  nexus q.png
Exotický přehrávač Nexus Q

Tablet, teď zvláštní přehrávač… Znamená to jediné, musí se proměnit i obchod Play. Nemálo lidí včetně nás ve skrytu duše doufalo, že letos Google konečně uvolní kompletní obchod Play do celého světa. Tak tomu ale bohužel není. Češi mohou nakupovat leda mobilní programy a muzika, filmy a knihy jim jsou i nadále zapovězeny. V zámoří Play nově nabídne ke koupi také časopisy a obsah z amerických televizních kabelovek. Chybět tedy nebudou hlavně populární seriály.

 

Co víme o přehrávači Nexus Q

  • Přehrávač internetové muziky a videa za 299 dolarů
  • Ovládá se telefonem a tabletem s Androidem
  • Je to malé – průměr 11,6 cm
  • Pohání to OMAP4460 a Android 4
  • Spolupracuje to s Play Music, Play Movies/TV a YouTube
  • Obsahuje to Wi-Fi, Bluetooth, NFC
  • Připojíte to pomocí HDMI, optický vsýtup, RJ45, banana jack, servisní USB
 

Google se dále pochlubil, že jeho knižní část Play nabízí 4 miliony knížek, což je prý nejvíce na světě, a že Play nově nabídne rychlejší aktualizaci aplikací. Přetrvávající geografická uzavřenost celého ekosystému ale v člověku zanechává určitou pachuť a hořkost.

Google+

Keynote se protáhla na dvě hodiny, čas ale zbyl ještě na Google+. O této službě se už nějaký měsíc praví, že se jedná pouze o město duchů, o sociální síť bez aktivity. Google+ je výhledově hlavně lepidlo na všechny doposud rozsypané služby a aplikace firmy z Mountain View, přeci jen ale generuje i nějakou tu sociální aktivitu.

google+ statistika.png
Google+ eviduje 250 milionů uživatelů, 150 milionů z nich jsou aktivní každý měsíc

Za první rok existence si svou profilovou stránku aktivovalo 250 milionů uživatelů. 125 milionů z nich použije síť alespoň jednou měsíčně, 65 milionů denně a každý z nich stráví průměrně 12 minut prohlížením místní aktivity. Jistě, Facebook to po 12 měsících provozu opravdu stále není, ale stejně tak bláhové je tvrzení, že je Google+ nad propastí.

V souvislosti s ročním výročím provozu Google představil také Events (Události), což je funkce společně organizovaných událostí, které znáte z Facebooku. Jelikož je ale G+ spíše než samostatná služba lepidlo těch už stávajících, události se uloží do Google Kalendáře a G+ pak bude sloužit hlavně jako prezentační vrstva, kde mohou lidé k události psát příspěvky a komentovat. Nic nového pod sluncem.

Jedna specialita Events by zde ale přeci jen byla: party mode. Jedná se o fotografický režim, kdy se budou po aktivaci nahrávat fotky z mobilu přímo na zeď události do společné galerie. Návštěvník události pak tedy na jednom místě uvidí fotografie od všech účastníků, aniž byste museli ručně vytvářet jakékoliv album a provádět organizaci.

Glass

Na konci na pódium vtrhl Sergey Brin s brýlemi Glass na hlavě a přerušil řečníka uprostřed slova, to už totiž vysoko nad městem vyskakovali kaskadéři z velké vzducholodě a vše snímali svými brýlemi Glass, které vše skrze videokonferenci Google+ Hangout přenášely až k divákovi o pár set metrů níže.

Skok ze vzducholodi natočený pomocí Google Glass a G+ Hangoutu

Bylo to efektní, hlavně jsme se ale dozvěděli, že kamerka v brýlích nejen dobře fotí, ale natáčí i velmi slušné video a umí ho skrze internet rovnou vysílat. Glass není jen hloupý doplněk, má hlasové ovládání, kompas, gyroskop, sadu dalších senzorů a jeho první prototypová generace se bude prodávat už příští rok.

My si ale můžeme nechat zajít chuť, jedná se totiž pouze o nabídku pro příchozí na I/O a vzhledem k tomu, že zatím nejde o sériovou výrobu, Google Glass Explorer Edition bude i velmi drahé zařízení. Těch pár jednotlivců za něj zaplatí šílených 1 500 dolarů.

google glass explorer edition.png
Explorer Edition bude drahý, až příští rok a pouze pro vybrané – stále je to jen experiment a masová sériová výroba je ještě hodně daleko...

Glass je skutečně teprve experiment a podobně jako v případě Kinectu bude teprve na vývojářích, co pro unikátní zařízení dokážou naprogramovat. Ke koncovému zákazníkovi se něco podobného dostane nejdříve za rok – pokud tedy Google nepředběhne třeba společnost Oakley, která nad něčím podobným přemýšlí už dlouhé roky.

A to je vše z prvního dne. Novinek bylo opravdu mnoho a všechny mají jedno docela povzbudivé poselství. Google neprezentoval žádné smělé a ryze teoretické plány (loňská a doposud nerealizovaná iniciativa Android@Home apod.), ale v podstatě produkty, které se už skutečně vyvíjejí (Glass), nebo v létě zamíří do prodeje (Nexus 7, Nexus Q).

Napříště by se mohl Google naučit ještě jednu chybějící věc. Novinky by neměl představovat jen pro americký trh, ale globálně pro všechny. Ostatně z každé čtvrtletní zprávy o hospodaření firmy se dozvíte, že trhy mimo USA jsou už dnes pro něj dokonce příjmově silnější a tah na globální branku by měl být pro Google naprosto klíčový úkol. I s ohledem na globální ekosystém okolo Apple iTunes.

Diskuze (18) Další článek: Google představil novinky: nový Android, tablet a Q

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,