Chytrá domácnost | Amazon Echo | Google Home

Google Home Mini předběhl Amazon. Je to nejprodávanější chytrý reproduktor

Podle analytické společnosti Strategy Analytics se za druhý kvartál letošního roku stal nejprodávanějším chytrým reproduktorem Google Home Mini. Předčil tak dlouhodobého lídra trhu – Amazon Echo Dot. A dohromady si tyto dvě společnosti uzmuly téměř 60 % trhu.

V řeči konkrétních čísel bylo prodáno na 11,7 milionů zařízení. Google Home Mini s 20% podílem si připsalo 2,3 milionů kusů, Echo Dot 2,2 a klasické Amazon Echo 1,4 milionu. Na čtvrtém místě se umístlo Tmail Genie od Alibaby s 0,8 miliony kusů a podobně si připsal i Google se svým větším Home.

Do první pětky se neprobojoval například Apple, který se se svým HomePodem řadí k méně prodávaným produktům – uzmul si 6 % trhu. Jak to ale u Applu bývá, co se týče výdělků, zaujímá 16 % z celkového prodaného množství, zatímco Home Mini a Echo Dot dohromady pouze 17 %.

Uspějí ti nejlevnější

Celkově se zde ale ukazuje logický trend, kdy se nejvíce prodávají ty nejlevnější kusy. Oba nejprodávanější reproduktory se v zahraničí prodávají za 50 dolarů, u nás je možné je pořídit za cenovku od 1 500 korun. Apple tak sice na prodeji nejvíce vydělává (HomePod stojí 350 dolarů), nedaří se mu ale příliš obsadit trh s chytrými zařízeními, což může být do budoucna klíčové společně s tím, jak se budou do domácností dostávat další napojená chytrá zařízení.

Váš názor Další článek: Tesla Model 3 dostala v crash testech pět hvězdiček z pěti

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,