Google | Chrome | Doplňky do prohlížeče

Google hodlá zkrotit rozšíření pro svůj prohlížeč Chrome

  • Google upravuje podmínky svého internetového obchodu Chrome
  • Vývojáři nebudou smět nahrávat zakódované soubory
  • Chrome 70 přinese uživatelům více kontroly nad činností rozšíření

Google na blogu Chromium oznámil zásadní změny v internetovém obchodě Chrome, kde vývojáře čekají nové podmínky. V prohlížeči Chrome verze 70 dostanou uživatelé širší možnosti správy doplňků.

Vyhledávací gigant v pondělí 1. října ohlásil pět důležitých změn ve svém repozitáři rozšíření webového prohlížeče Chrome. První novinka již běží a spočívá v důkladnějším prověřování vývojářů, kteří chtějí na této platformě publikovat svá díla.

Konec skrývání kódu

Druhou novinkou je opatření, že do internetového obchodu Chrome již nebude možné nahrávat zakódované JavaScriptové soubory. Kódování souborů do nečitelného tvaru může zabránit analýze a dalším úpravám, podstatné však je, že znemožňuje detailní prověření kontrolním mechanismem. Zákaz platí jak pro balíček rozšíření, tak pro jakýkoli externí kód nebo soubory získané doplňkem.

Podmínku musí splnit pro všechny nové balíčky, zatímco stávající rozšíření s takto skrytým kódem mohou nadále dostávat aktualizace ještě následujících 90 dnů. Pokud však nebudou vyhovovat na začátku ledna, budou nekompromisně odstraněny. Google vysvětluje, že přes 70 % odhalených a zablokovaných škodlivých rozšíření skrývá svou činnost právě za neprůhledné kódování.

Rozšíření, vyžadující větší oprávnění, čeká opětovná kontrola. Google k tomu neuvádí mnoho detailů, ale říká, že oprávnění doplňků by měla být co nejmenší a celý kód musí být zahrnut přímo v balíčku rozšíření, aby se minimalizoval čas kontroly. Google se také hodlá prověřit a průběžně monitorovat rozšíření používající vzdáleně hostovaný kód.

Změny v rámci vyšší bezpečnosti

V příštím roce pak přijdou na řadu další dvě změny: účty vývojářů webového obchodu Chrome budou vyžadovat dvoufázové ověření a Google zavede třetí verzi manifestu platformy rozšíření.

Dvoufázové ověření přidává další úroveň zabezpečení vyžadováním druhého ověřovacího prvku. Ten bude mít vývojář buď v telefonu nebo v podobě fyzického bezpečnostního klíče. Tímto opatřením chce Google zajistit lepší ochranu vývojářských účtů před průniky s následnou publikací škodlivého kódu.

Celá snaha má jeden společný faktor: lepší ochranu uživatelů před škodlivým či jinak závadným softwarem. V květnu 2015 začal vyhledávací gigant ve svém browseru blokovat rozšíření, která nejsou publikována v oficiálním zdroji.

O čtyři měsíce později následoval zakázal „inline instalací“ některých rozšíření, v červnu 2018 pak byl tento způsob zakázán úplně. Aplikace a rozšíření se při této metodě instalace stále nacházely v internetovém obchodě Chrome, ale uživatelé nemuseli opustit stránky vývojáře, produktu či služby.

Uživatelé mohou v současnosti vybírat z více než 180 tisíc rozšíření. Google mimo jiné uvedl, že téměř polovina uživatelů jeho prohlížeče má nainstalované alespoň jeden doplněk. Cílem uvedených změn je poskytnout uživatelům větší transparentnost a kontrolu a zároveň omezit nebezpečné chování.

V Chrome 70 dostanou uživatelé větší kontrolu

Pátá novinka se týká prohlížeče Chrome ve verzi 70, jehož vydání je plánováno na 16. října. Uživatelé dostanou možnost omezit přístup rozšíření na konkrétní seznam stránek a budou moci schvalovat jejich přístup k aktuální stránce.

Uživatelé dostanou možnost omezit přístup rozšíření na konkrétní seznam stránek
Uživatelé dostanou možnost omezit přístup rozšíření na konkrétní seznam stránek

Rozšíření, která mohou číst a měnit data na webových stránkách, otevírají nové možnosti a mají často kreativní využití. Google ale tvrdí, že někdy umožňovala širokou škálu záměrných i neúmyslných zneužití. „Naším cílem je zlepšit transparentnost a kontrolu uživatelů nad tím, kdy rozšíření mají přístup k datům na webu,“ vysvětluje James Wagner, produktový manažer pro rozšíření Chrome.

V příštích verzích Chrome plánuje vyhledávací gigant další vylepšení správy oprávnění. Google připouští, že uvedené změny mohou být pro vývojáře nepříjemné. „Věříme však, že konečný výsledek bude stát za to všem uživatelům, vývojářům a dlouhodobému zdraví ekosystému rozšíření Chrome“, konstatuje Wagner.

Mohlo by vás zajímat: Edge už je docela dobře použitelný prohlížeč, zkuste mu dát šanci

Diskuze (10) Další článek: ELONOVINKY: Jak Elon Musk vyžehlí svůj neuvážený twít a co bude dál s Teslou

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,