Google Glass | Autismus

Google Glass jako chytré brýle neuspěly, mohou však pomáhat autistickým dětem

Více než pět let po představení můžeme chytré brýle Google Glass hodnotit jako původně slibný gadget, který byl sice zajímavý, ale zákazníci se o něj rozhodně neprali. Nyní se pro ně možná najde nové využití – mohou pomáhat dětem s autismem, píše Digital Trends.

Dennis Wall, profesor pediatrie, psychiatrie a biomedicínských datových věd na Stanfordské lékařské fakultě, vidí výhodu Google Glass především v jejich nízké hmotnosti. V segmentu chytrých brýlí sice existuje několik podobných produktů, ty jsou však s ohledem na svou velikost a váhu pro děti nepraktické.

Autistické děti mimo jiné mívají obecně potíže s očním kontaktem, často zdánlivě postrádají empatii a schopnost vidět věci z perspektivy druhých. Právě to je základní myšlenka celého projektu: brýle mají pomoci ovlivnit smyslové vnímání autistů, které je proti ostatním lidem odlišné.

Základní funkcí je sledování a vyhodnocování výrazů tváří lidí, se kterými dítě nějakým způsobem komunikuje
Základní funkcí je vyhodnocování výrazů tváří lidí, se kterými dítě komunikuje

Základní funkcí je sledování a vyhodnocování výrazů tváří lidí, se kterými dítě nějakým způsobem komunikuje či interaguje, a informování o tom, co daný výraz může znamenat. Funkci zajišťuje software Superpower Glass, který neslouží primárně pro nasazení v běžném životě, ale spíše jako tréninková pomůcka pro domácí použití.

Doprovodná aplikace pro mobilní telefony umožní uživatelům přizpůsobit emoji podle emocí ze strany rodiče nebo opatrovníka. Může také přispět k podpoře očního kontaktu, který bývá u autistů omezený.

Doprovodná aplikace pro mobilní umožní uživatelům přizpůsobit emoji
Doprovodná aplikace pro mobilní umožní uživatelům přizpůsobit emoji

„Dokončili jsme dvě předběžné studie s více než šedesáti dětmi,“ konstatuje Wall. „Zatím jsme prokázali, že Superpower Glass je vhodný pro použití s dětmi mladšími než tři roky v celém autistickém spektru. V longitudinálním výzkumu, kde 14 domácností používalo toto zařízení několik týdnů, se u všech dětí projevilo snížení závažnosti autistických projevů a 86 % rodičů zaznamenalo zvýšení míry očního kontaktu.“

Přestože tato studie nezahrnovala srovnávací skupinu, odborníci dokončili randomizovanou klinickou studii, prováděnou na více než sedmdesáti dalších dětech, na kterých dále testovali terapeutický dopad systému.

Pokud všechny výsledky dopadnou dle předpokladů, mohly by se chytré brýle Google Glass stát doplňkem behaviorální terapie, používané při léčbě autistických dětí. Tato metoda je nejúčinnější, pokud je zahájena v raném věku dítěte a je velmi časově náročná.

Jak vypadá takový běžný den s Google Glass?

Diskuze (7) Další článek: Za Samsungem do New Yorku. Co znamenají tři náramky?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,