Google fušuje do letecké dopravy, chce dohnat Bing

Google chce za 700 milionů dolarů koupit jednoho z hlavních dodavatelů softwaru pro vyhledávání letových informací a letenek. Odkup ITA Software má být další významnou akvizicí největší internetové firmy světa v tomto roce, která následuje krátce po odsouhlasení a dokončení odkupu mobilní reklamní společnosti AdMob. Informovala o tom agentura Reuters.

ITA Software dodává informace o letech, letenkách a dalších detailech významným světovým leteckým společnostem, například American Airlines či Continental Airlines, a řadí se mezi nejdůležitější společnosti v tomto oboru. Google chce začlenit vyhledávání tohoto typu informací do svého klasického vyhledávání. Snaží se tak dohnat vyhledávač Bing od Microsoftu, který tuto službu v návaznosti na ITA Software rovněž zprovoznil a podařilo se mu tak navýšit svůj podíl na severoamerickém trhu.

Google nakupuje a přesahuje oblast IT

Odborníci se však domnívají, že tento obchod nemusí Googlu projít. Obávají se totiž, že by internetový gigant získal příliš silný vliv v letecké oblasti. Sami manažeři Googlu oznámili, že by s akvizicí problém být neměl, bude ale podle nich důležité připravit antimonopolním a regulačním úřadům podrobnou zprávu, která nastíní další kroky po akvizici.

Jak už se dříve vyjádřil šéf Googlu Eric Schmidt, jeho firma chce v tomto roce uskutečnit několik významných akvizic, aby mohla rychleji vstoupit na nové trhy. Google tedy praktikuje stejné taktiky, jako jiné vyspělé společnosti. Odkup jiných technologií a produktů a jejich začlenění do vlastního portfolia je totiž mnohdy rychlejší a levnější, než vyvíjet technologie vlastní. Podle některých vysoce postavených manažerů je dokonce v IT oblasti tento trend naprostou povinností, pokud se tedy společnost chce udržet ve hře o vysoké peníze a podíl na trhu. Tento trend je vidět například u antivirových společností.

Google se každopádně snaží rozšiřovat záběr svého působení do mnoha oblastí. Firma se nedávno rozhodla investovat do výzkumu solárních technologií, aby v budoucnosti mohla provozovat vlastní solární elektrárny, ale vybudovat chce také vlastní gigabitovou síť internetových přípojek. Podle zastánců společnosti se Google snaží, podobně jako třeba Apple, co nejvíce osamostatnit, aby mohl nabízet ty nejlepší možné služby bez limitů. Odpůrci však tvrdí, že by se brzy mohl stát jakýmsi SkyNetem z populárního sci-fi filmu Terminátor.

Diskuze (28) Další článek: Jezdíte na kole? Mapy.cz umí vyhledávat cyklotrasy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,