Google fotí svět a některým to vadí

Diskuze čtenářů k článku

avatar
26. 08. 2008 12:26

to real-time prepojenie s kamerami, udajmi, vyhladavanim a cojaviem co tak mi to pripomenulo film Nepriatel statu, ktory ma uz sice nejaky ten rok ale mozno sa daco podobne uz deje, kto vie. Mozno nie zrovna u nas...

myslim, ze pokial vsetko funguje (ziadna vojna, nikto nevylupil banku a ty nie si podozrivy) tak je vsetko "OK" a clovek si to ani neuvedomuje. Well, ignorance is bliss...

V kazdom pripade street view ma moje pozehnanie

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 08. 2008 13:01

Vsechno by v takovem pripade bylo "OK" mozna tak v nejakem idealnim svete, ne tady u nas. ;)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 08. 2008 09:13

Prispevky vyssie ma utvrdzuju v tom, ze clovek v boji za svoju pravdu casto zenie veci az do krajnosti.

Som si isty ak postavim proti sebe dvoch ludi a nadhodim akukolvek temu s tym, ze prvy bude bojovat za a druhy proti, tak niektori zanietenci su schopni vyvolat neskutocny flame.

Tieto prispevky su prikladom (pozn.: takisto hadky manzela a manzelky su prikladom

Ja si nemyslim, ze google street view je poslednym kuskom skladacky, ktoru potreboval big brother aby mu konecne vsetko do seba zapadlo a mohol nas zacat ovladat.

Internet nesie informacie, to je jeho prirodzena vlastnost. Google street view je len malicka odrobinka z neho.

Proste google zobrazil info ktore niekomu vadia, a ti sa ozvali. To je vsetko.

Rado

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 08. 2008 15:25

Asi by stálo za to podívat se na problém taky trochu jinak.

Je problém, že Vás někdo vidí (např. při jednání)? Jak tomu chcete zabránit? Všem vypíchat očička, nebo zakázat koukání? To je asi nesmysl, že. A vždy byl!

Že se chceme dovědět o svém okolí (a životě vůbec) co nejvíce? No to je snad dobře, to z nás dělá lidi.

Jenže vědění je moc, jak věděli již staří latiníci ("Sciencie est potencie").

A tu je problém. Moc je to jen tehdy, když to ti druzí nevědí.

Myslím, že to je hlavní důvod toho boje za "soukromí".

Tedy naše, vaše ne, Vás si před rozmazáním pěkně prohlédneme a založíme! A kdyby jste tam náhodou nebyl, tak naznačíme, že možná jste. Kdo to rozezná z dobře "rozmazané" fotky?

Jsem proti rozmazávání!!

Sice se dozvím, že i celebrity jsou lidé, ale to již dlouho tuším a nemusím se kvůli tomu dívat do Blesku.

Pěkný, nerozmazaný den přeji.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 08. 2008 15:37

Myslím, že jste to naprosto vystihl ve větě "když to ti druzí nevědí". U mne konkrétně je tohle největší bolístka. Nejsem ochotný se lehce smířit s tím, že o mně někdo ví více než vím sám.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 08. 2008 16:07

Myslím, že podstatné je to, že když to jde, tak to prostě někdo dělat bude. A ten někdo má moc. S tím prostě nehneme, to je dogma, to je axiom.

Proto se s tím musíme smířit a kalkulovat s tím.

To je to, co mám na mysli.

Že by mi nezáleželo na soukromí a proto píši pod přezdívkou?

Přezdívka, chcete-li "umělecké jméno", je zaužívaný a osvědčený prostředek, jek oddělit osobu pisatele od toho, co říká. A nezlobte se, každou věc bychom měli posuzovat podle toho, co se říká a ne který "velký" či "malý" bratr to řekl.

Kromě toho známí asi tuší, kdo jsem. Nijak se nebráním prozrazení.

Musím říct, že jsem mnohokrát uvažoval, že kdyby spameři mohli zjistit, že jsem starší hubený mužský, přestaly by mi chodit reklamy na vložky, prášky na hubnutí a hračky pro teenegery. Skoro bych pak neměl co mazat

Josef Řehoř

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 08. 2008 16:15

kalkulovat ano, smířit ne. Pokud budou existovat možnosti bránit se demokratickou cestou, určitě se způsob ochrany najde (i kdyby to mělo např znamenat paradoxně zveřejňování takovýchto dat - jen mě to tak napadlo, třeba někdo příjde na lepší způsob). Zatím je to opravdu jen v rovině "kdyby", ale vzhledem k tomu, že sledování pomocí satelitu+signálu mobilního tlf. není pro dostatečně mocné problém už teď, nerad bych se dočkal chvíle kdy bude na nějaké logické diskuse pozdě a v rámci nějaké (mocnými vyvolané) hysterie se uzákoní něco, čeho později můžeme litovat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 08. 2008 17:26

rekl bych ze litovat muzeme uz ted; viz snimani otisku prstu a rohovky; chapu ze to je v zajmu bezpecnosti, ale jak vime vse ma i svou druhou stranu; zkratka je velmi jednoduche toho zneuzit, obvzlast kdyz je to takhle na hrane

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
25. 08. 2008 17:49

Já si stejně nějak nedokážu představit svět, který by plně vyhovoval ochraně soukromí... Řekněme, že bych si například na dovolené u moře vyrobil panoramatický snímek pláže, který bych poté vystavil na internetu. Dopustil bych se snad něčeho nezákoného, neetického, něčeho, čím bych narušil soukromí všech lidí, co byli v tu dobu na pláži? Nebo jsem snad měl všechny poprosit, aby si zakryli obličeje, případně je pot na počítači rozmazat... Vlastně bych ani nesměl tuto fotku ukázat svým blízkým, protože to už by byla částečná prezentace širší veřejnosti, čímž bych mohl ohrozit soukromí lidí na fotografii. Nechci se do nikoho navážet, vím, že i vy mluvíte čisě teoreticky, ale vaše popisování možnosti sledování dostatečně mocnými a obavy z něho mi příjdou trochu jako popis čipové toality, před kterou varují vesmírní lidé :) Navíc nedávno jsem četl, že USA hodlá kontrolovat veškerý obsah notebooků, které projdou Americkými letištmi, prý důvodů ochrany před teroristickýi útoky, což je podle mě ale mnohem větší zásah do soukromí. Věřím, že kdyby Googlu napsal, že streetview fotí také z důvodu ochrany občanů prot tomu a tamtomu, nikdo si nebude stěžovat... :)

A k tomu profilu: Adresu apod. nemám vyplněnou z časových důvodů při registraci, ale nedával bych jí sem ani tak. Ovšem lidé na fotkác od Googlu také k sobě nemají přivedenou šipku s okénkem se svými osobními informacemi... Pro 99,999999....% lidí na celém světě to jsou prostě úplně neznámí a nedůležití lidé...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 08. 2008 19:05

no, nechápu, proč argumentujete snímkem pláže z dovolené a ne třeba símkem fronty před bankomatem. Protože v prvním případě jste mi šumák a v druhém se vás rozhodně zeptám co má vaše aktivita znamenat. Určitě i pro vás není snímek jako snímek. Neřekl jsem, že mi vadí zrovna konkrétně google. Jak tady někdo napsal - je to jen semínko něčeho, čemu se ještě hodně můžeme divit a co by rozhodně bylo nepřijatelné i pro vás.

Dnes máte možnost do profilu adresu neuvést, přesto je možná vás fyzicky navštívit přímo u PC kde sedíte. Nemůžu to udělat já, ale může to udělat policie. Jste připravený dát cizí firmě z cizí země svolení k tomu aby vás mohla sledovat kdykoliv a kdekoliv?

Svět ve kterém by bylo soukromí chráněno a přitom neexistoval zločin je z říše pohádek. Jde jen o to kolik ze svého soukromí jsme ochotni ztratit kvůli "vyšším principům" celé společnosti. Pokud by jediným zájmem společnosti bylo chránit zdraví a majetek, možná bych byl ochotný se podstatné části svého soukromí vzdát. Zájmem společnosti dnes jsou ale v prvé řadě peníze a já nedopustím aby na mně někdo díky znalosti mého soukromí rýžoval. Dnes ani v budoucnosti. Heh a abych odlehčil - relativně dobře jsou v tomto vybaveny arabské země, potažmo hlavně jejich ženy.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 08. 2008 13:33

Cha cha cha ty mastna hlavo s oblicejem plnym uhru...uz vidim jak se ptas kuprikladu me, rizka 120kg, potetovanej ptas co tu delam, na to bych ti odpovedel co ti je potom myslim, ze vsichni co tlachaji o tom jak to narusuje jejich soukromi, jsou castecni paranoidni schizofrenici, co si precetli par clanku a pa tu vsude hlasi jak by co udelali. A jen pro doplneni aby tu nejaky decka nezacali vykrikovat ze potetovana pleska tu nema co delat, mam vysokou skolu, pracuji na management pozici a se skinheady nesympatizuji.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 08. 2008 14:54

Detem nevysvetlis. VS? S takovou cestinou? S takovym chovanim? Jedine VUML a najdi si to na netu at vis co to je, az zase priste vlezes tatinkovi na pocitac. Zachovat se stejne detinsky tak napisu, ze mam cernej pas a 140 kg a dva metry a vypadam jako opice a pred spanim resim axiom sylogismu.

Ty managere

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
25. 08. 2008 12:52

jezismarja na tech fotkach jsou mimozemstane

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
25. 08. 2008 12:40

Panebože, to vážně někomu vadí? Některý lidi se opravdu nudí tak moc, že musí přidělávat ostatním problémy? S tímhle přístupem se za chvíli dočkáme toho, že 95% lidí v reportážích televizních bude mít rozmazanou hlavu... Narušování soukromí tím, že někoho vyfotím na ulici... :)

btw ta fotka s rozmazanými hlavami mi velmi připomíná Kruh :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 08. 2008 13:03

čistě hypoteticky. Jako hlava velké firmy jednáte s hlavou druhé firmy. Zatím neoficiálně někde v malé hospůdce. Vycházíte ven, novinář vás vyfotí a vyspekuluje článek o odprodeji vaší firmy. Jeho vysvětlení a ztráta důvěry klientů vás může stát spoustu peněz.

Zkusím teď pro změnu spekulovat já - s vývojem technologií se může stát, že google bude realtimově schopný zpracovávat třeba data z veřejných městských kamerových systémů a pak bude možno dohledávat osoby třeba podle obličeje. Dovedete si představit, že by někdo mohl kdykoliv i zpětně dohledat kde která osoba byla, s kým a co dělala? Osobně považuji takový zásah do soukromí za nepřijatelný. Bohužel zatím to vypadá, že vývoj dá za pravdu Orwellovi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 08. 2008 13:30

No tak je mezi milionem fotek u Googlu jedna, na který je společně s padesáti dalšíma i tvoje hlava. To je fakt problém.

Na webu je miliarda fotek a na nich miliarda lidí, který neměli tucha o tom, že je někdo právě zvěčňuje. Co s tím uděláme?

"Čistě hypoteticky" si tě může vyfotit úplně každej, a dát tě na Flickr nebo Picassu bo whatever... Nebo tě prostě někdo může vidět, a zmínit se, a už to jede... Co teď s tim?

P.S.: Hlášky o Orwellovi jsou nadužívaný jako máloco. Sopusta lidí se jima ohání při každý příležitosti, protože maj pocit, že vypadaj zajímavě, zasvěceně. Orwell by se kolikrát asi chytal za hlavu, kdyby slyšel v jakejch souvislostech se jím kdejakej mudrlant ohání.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 08. 2008 13:47

Nějak se začít musí. Ale na to aby člověk domyslel důsledky je třeba představivost. Se slovy "no a co" bez domýšlení následků jsme si zasr.li planetu DDT, ftaláty a PCB. Jen si dál říkejte svoje "no a co", já jsem mudrlantům vděčný, že alespoň někdo tu přemýšlí...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
25. 08. 2008 14:28

Příjde mi to trochu iracionální. Jaké by to bylo, kdyby například televize nebo noviny zaznamenávaly zaběry nějakého srazu, demonstrace, společenské události s účastí stovek až tisíců lidí, jak by se měla média v tuto chvíli zachovat? Rozmazat všem hlavy nebo všechny požádat o souhlas s vystavoáním jejich obličeje v televizi/novinách/internetu? Nesrovnával bych počínání Googlu s počínáním nějakých paparazzi, Googlu fotí výhled z ulice, bez snahy zachycovat lidi... A už vůbec nechápu řeči o narušování soukromí. Vždyť to jsou fotky veřejných míst, kam má přístup každý. Pokud bych nechtěl, aby mě někdo viděl s milenkou, tak s ní nebudu lízt na frekventovaná místa, kde by mě mohl každý viděť (včetně Googlu...) A nesrovnávejte to prosím s Velkým bratrem... Myslím, že fotografie prostředí s náhodně zachycenými chodci jsou jen těžko mezikrokem k účelnému sledování všech našich kroků...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
P.  |  25. 08. 2008 14:42

Naprosto souhlasím. Podle "Orwellovců" bych se už měl bát i sedět na lavce v parku a čumět na lidi. Není to fotka, ale někdo by si mohl myslet, že se budu šířit o tom, kdy a koho jsem v tom parku viděl.

A propos, burka, to je vynález!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 08. 2008 15:27

To, že Google nemá snahu (a hlavně prvoplánový úmysl) zachycovat lidi je moc pěkné. Ale nehovořím o tom, co je, ale o tom, jak se situace může vyvíjet pokud hned na začátku (kdy jsme jednou nohou stále ještě v rovině sci-fi) nepodchytíme způsoby a pravidla pro využívání takových technologií. Jinými slovy - vůbec nejde o milenku - což je nejtypičtější způsob jakým se lidé snaží tohle narušování soukromí bagatelizovat, jde o to, že jakmile někdo začne celosvětově shromažďovat nějaká taková data, jakmile bude technologicky možné v nich libovolně hledat a propojit je s daty, která o vás už teď shromažďuje např stát nebo banky, bude to nástroj k masivní kontrole obyvatelstva ať chcete či ne. A pokud je k dispozici nástroj, vždycky se najde někdo ochotný ho využít. Rozhodně chápu argumenty se záběry z demonstrací. Ale nejde o to chtít po každém člověku co se vám připlete do fotky souhlas s uveřejněním. Tohle normální člověk pochopí. Zeptám se jinak - když vám obecně na anonymitě vůbec nezáleží - proč nemáte vyplněný profil svým jménem, příjmením, proč nemáte uvedenou adresu bydliště a telefon?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 08. 2008 17:22

naprosto souhlasim s outsyderem; ostatni zrejme nechapou pointu; nevadi mi kdyz me kdokoli zaznamena na prenosu z fotbalu ci buhvi kde jinde, pac o tom vim a OCEKAVAM ze me nekdo vyblejskne/natoci; kdyz me ale nekdo bude spehovat kamerami v ulicich mesta, pri vyberu z bankomatu atd. tak uz je to na povazenou; tohle je prvni seminko obrovskeho stromu manipulace a kontroly lidí. Rikejte si co chcete, podle me to dopadne tak ze za par let " a sakra, voni meli pravdu", ostatne jako vzdy, ze; neustale tu jsou lide s ruzovymi brylemi kteri v zivote nic nezazili, neznaji cenu zivota a soukromi; zkratka hlupaku bude vzdy vice nez inteligentnich lidi (myslim inteligentnich, ne lidi co maj PhD a vubec nic nevi o svem oboru; ano jsou i takovi, bohuzel)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 08. 2008 12:13

Ulica mesta je verejne priestranstvo. Bankomat je verejne priestranstvo, a tak ci tak ta tam toci security. Vies kolko krat ma uz napadlo namontovat minikamerku do vytahu alebo vchodu, aby som zistil ktory zasran doskrkal farbu alebo otagoval cistu stenu vo vchode? A to je len hovadina. Keby neboli kamery, nie je vyriesenych kopec zlocinov. Ak sa spravas ako slusny clovek, nie je dovod aby si sa bal toho ze ta niekde niekto/nieco vyfoti alebo nakameruje. A ze sa to da zneuzit? Da. Rovnako ako sa to da spravit aj bez tvojho vedomia. Takze je to uplne jedno. Ak ma niekto pristup k tvojim zaznamom na policii, tak si spravi kopiu obcianskeho. Alebo aj bez pristupu. VZDY je cesta ako nejaka schopna svina dokaze zneuzit system. Ale to neznamena ze je system zly. Nakoniec, aj komunizmus bol ideovo skvely ... a ako to skoncilo. Znova len kvoli slabym clankom v ludoch.

Ak ides po namesti a zosnima ta kamera, nic sa nedeje. Ak by ta kamera bola namierena do tvojej spalne a mal by si odostrete okno, to uz koser nie je. A vobec, ak nechces aby ta niekto videl, zastieraj si okna a namontuj si vonkajsie zaluzie na elektricke ovladanie hned od vchodu. Ak nechces aby ta kamerovalo nieco pri bankomate, vyberaj si peniaze vnutri pobocky. Alebo si vyplatu nechavaj pod vankusom, nikto nebude vediet kolko a kde mas. Nechod na internet, pretoze tvoj provider zo zakona musi uchovavat tvoje logy. Chod radsej do cafecka, bez registracie, za hotovost. Alebo si sadni niekde obdalec wireless hotspotu a chod anonymnejsie.

Orwell je precenovany. Ano, aj tak to moze skoncit, ale prisudzovat katastroficke scenare kazdej takejto zmienke ... je trochu chore

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 08. 2008 17:56

pravdu mas! a preto ked nechcem aby ma niekto fotil, kameroval nedajboze videl na ulici a mohol spoznat, vzdy zasadne davam ciernu igelitku na hlavu, pretoze ludia maju vlastne tiez oci (objektiv) a pamat a mozu to zneuzit ze ma niekde videli. a najlepsie je nevychadzat z domu iba posielat psa pre noviny...

si ludia myslite ze tento svet ma aj daku anonymitu? kde? mozno pred 3000 rokmi nieco take este bolo ale v dnesnej dobe uz nie.. preto ci ma niekto vidi bez mojho suhlasu, alebo odfoti je mi to jedno...

btw: asi zacnem ludom vytrhat fotaky z ruky ked nahodou im skocim niekde na namesti do obrazu pretoze 50% z nich isto zavesi tie fotky na net a to ja samozrejme nechcem...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 08. 2008 16:20

"a dát tě na Flickr nebo Picassu bo whatever"...

"bo whatever" ??? podle téhle hovadiny každý pozná, že Váš věk bude mezi 11 - 13, takže Orwell ti Vám naprosto cizí.

A ano, takovéhle zásahy do soukromí jsou nepřípustné. A čistě hypoteticky ano, ale čistě prakticky si Vás vyfotit každý rozhodně bez svolení nesmí. (až na zákonem stanovené vyjímky). Naštudujte si paragrafy študente, a užívejte poslední týden prázdnin

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 08. 2008 00:14

Me teda 11 az 13 neni ale z toho Vaseho 'dospelakovani' je mi na bliti.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 08. 2008 16:11

tak to nesmíš zahýbat svojí ženské a bude ti jedno, že někde na internetu najde tvoji fotku jak hrašej fotbal s kámošema

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 08. 2008 16:18

Zas tak bych to nehrotil, ale je fakt, že když mi žena kupovala tajný dárek k výročí svatby (máme společný účet), tak jsem se o překvapení připravil už jen jménem obchodu, kde zaplatila kartou...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 08. 2008 12:18

ked kupujem tajny darcek tak ho nekupujem kreditkou, "vole" co takto pozicat si od znameho/priatela ... s tym ze to je prekvapenie, a hned po vyroci mu to vratis? trosku hybat rozumom vies? tym via ze mate spolocny ucet. ked uz chcela chystat prekvapenie, tak sa mala zamysliet nad tym ako ta prekvapit najprv ;)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 08. 2008 13:08

"vole" precti si to jeste jednou. Ten darek kupovala zena mi a ne ja ji... Ale dik za radu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 08. 2008 14:18

skus si precitat poslednu vetu to nebolo konkretne na teba, ale na cloveka ako takeho, ze ked chce niekoho prekvapit tak najprv najde cestu ako to spravit tak aby sa neprezradil nie? to je ako nechat zaparkovanych 20 aut pred domom, aby si mohol po prichode domov z prace niekomu spravit ze "surpriseeeeeeeeee" ked vojde do domu. to by musel byt debil :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 08. 2008 14:45

porad to nechapes a nebo mas zakladni problem s vyjadrovanim. Vsechno to uzasne co pises ja uz davno vim a pochybuji, ze byto tady nekdo nevedel. Navic pouzivas tykani v odpovedi na muj prispevek, takze je naprosto logice domnivat se, ze vety byly urceny primo mne.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 08. 2008 14:08

a pak kdo koho špehuje

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor