Google Finance: ekonomická krize online

Masmédia referují o ekonomické krizi teprve poslední měsíce, ale cena akcií klesá už dlouho. Přesvědčte se o tom na webu Google Finance, který ví vše o burzovním světě velkých peněz.
Kapitoly článku

Světem obchází strašák ekonomické a hypoteční krize, pokud ale nemáte v postranní liště gadget neustále vypisující hodnotu Dow Jones indexu a aktuální ceny akcií Microsoftu, orientace v tomto poměrně složitém a propleteném světě plném ekonomických zkratek a příšerné terminologie nebude zrovna nejjednodušší.

Google Finance – interaktivní burzovní svět na jednom místě

I když si uděláte noční rychlokurz na anglické Wikipedii a s tuzemskými burzami vám pro změnu vypomůže česká mutace komunitní encyklopedie, zjistíte, že je poměrně složité dát všechny ty ceny a události do kontextu – do srozumitelných souvislostí. Řešením může být služba Google Finance, která sbírá komplexní údaje ze všech důležitých akciových burz (zejména těch amerických) přehledně je zobrazuje na časové ose a nechybí onen veledůležitý kontext, vývoj grafu ceny akcií totiž Google propojí s událostmi, o kterých se psalo v seriozním ekonomickém tisku, na blozích i RSS vláknech.

google_finance_portal.png  bcpp.png
Základní portál Google Finance a pro srovnání i portál Burzy cenných papírů Praha

Podpora pro české akciové burzy zatím chybí, ale...

Základní orientace v Google Finance je poměrně snadná, i když zatím chybí lokalizace do češtiny. Burzovní přehled od Googlu v současné době sbírá data bezmála z třicítky akciových burz a indexů, s regionálními institucemi včetně českých burz nicméně zatím nepočítejte. Přesto ale obchodovatelné tuzemské akciovky na Financích najdete ve formě jednoduchého ale užitečného přehledu. Ostatně podívejte se třeba na výstup pro energetický kolos ČEZ.

google_finance_cez.png
ČEZ na Google Finance: základní přehled postrádá informace o ceně akcií

Krize online

Vás ale jistě zajímá spíše vývoj akcií skutečných gigantů, a jelikož jste na Živě, tou pravou volbou bude největší světová burza NYSE (New York Stock Exchange) na slavném Wall Streetu a elektronická burza, která se orientuje především na technologie – NASDAQ. Na NYSE najdete akcie Sony, Microsoft i Google pak „hostují“ právě na NASDAQ.

Google je vyhledávač a Finance tento způsob práce neopouští. Do typizovaného vyhledávacího formuláře můžete zadat buď název společnosti (nemusíte být přesní, jedná se samozřejmě o fulltext) nebo zkratku burzy a společnosti. Profil Googlu tedy v takovém případě získáte zadáním NASDAQ:GOOG.

google_finance_karta.png
Kompletní profil Googlu

Zůstaňme tedy u Googlu. Výsledek v podpobě komplexního profilu se skládá z několika zajímavých bloků a ani jedné reklamy. To je poměrně záslužný čin, textový AdSense by zde byl totiž velmi snadno přehlédnutelný.

google_finance_akcie.png
Akciová statistika pro aktuální den včetně základních burzovních údajů

V horní části se nachází souhrnná statistika pro aktuální den. Tučným a největším písmem je tedy zaznamenána dolarová cena akcií, níže pak pokles nebo vzestup ceny akcií a stav obchodování. Sloupce napravo už jdou hlouběji pod povrch. Za zmínku stojí zejména ten první, který vypočítává stav ceny akcií při otevření burzy a pak mezní hodnoty, tedy nejvyšší a nejnižší dosaženou cenu v průběhu aktuálního dne. Zkratka „Vol“ představuje množství obchodovaných akcií. V druhém sloupci bude běžného smrtelníka zajímat asi jen první údaj „Mkt Cap“, tedy celková tržní hodnota všech akcií společnosti.

Kolik stála akcie Googlu před pěti lety?

google_finance_graf.png
Časová osa s vývojem ceny akcií Googlu za posledních pět let. Z grafu lze vyčíst nejvyšší
historickou cenu z prosince 2007 a výrazný pokles v minulých měsících,
který už je komentován vlaječkami s odkazy na související články

Čísla jsou zajímavá, přiznám se ale, že mi jako naprostému laikovi mnohem více napoví graf pod nimi. Je to vlastně prostá časová osa, která zaznamenává vývoj ceny akcií vybrané společnosti. Na rozdíl od konkurenčních webů je ale interaktivní. Bez obnovení stránky můžete změnit měřítko z jednoho dne na celý rok, případně na celkovou burzovní historii, pakliže má služba k dispozici kompletní data.

google_finance_udalosti.png
Vývoj ceny akcií v posledních dnech a související článek s informací,
že Google a Yahoo vzdaly společný reklamní podnik (zasáhly antimonopolní úřady)

Skutečnou specialitou je ale provázání osy s událostmi ve firmě a ve světě, tedy onen posvátný kontext. V grafu totiž najdete „vlaječky“, které podobně jako třeba ve službě Google Trends odkážou na články v elektronických médiích. Pokud takovou vlaječku objevíte třeba na některém z vrcholů, po kterém následoval střemhlavý pád dolů, jistě se dozvíte, co bylo jeho pravděpodobným důvodem. Škoda jen, že tuto provázanost s událostmi sleduje Google relativně krátkou dobu (platí to i o Trends), takže co se stalo dejme tomu v roce 2001 – jestli to byla nějaká fůze nebo akvizice, která způsobila růst nebo pád, se prostě nedozvíte.

sony_pokles_akcii.png
Pokles ceny akcií Sony a komentář na webu Bloomberg vysvětlující souvislost se
zveřejněním ekonomických výsledků; akcie Sony nicméně dramaticky klesají už od začátku léta
Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,