Google Fiber se v USA snaží rychle expandovat, koupil poskytovatele rychlého internetu

Už v roce 2010 odstartoval Google pokus o vlastní internetové spojení přímo až do domů pomocí optického kabelu. Hlavním cílem bylo nejdříve vyzkoušet požadavky a možnosti využití v budoucnu, kdy rychlost v oblasti jako 1 Gb/s budou zcela normální a dostupné třeba i na vzdálenějších vesnicích.

Google Fiber se po prvotním úspěchu v Kansas City postupně rozšiřoval v několika dalších vybraných městech USA. Nyní ale Google přichází s akvizicí stávajícího internetového poskytovatele Webpass, který poskytuje vysokorychlostní internet v San Francisku, Berkeley, San Diegu, Miami, Miami Beach, Bostonu nebo Chicagu. Stejně jako Google navíc už testuje bezdrátové gigabitové spojení.

Díky této akvizici bude moci Google rychle rozšířit „Fiber“ do dalších míst, což jen naznačuje budoucí strategii. Google by tak s vlastní infrastrukturou mohl postupně získávat podíl na důležitých trzích, kde dává vysokorychlostní internet smysl jak pro koncové uživatele, tak i firmy.

Produkty Googlu jsou postavené především na internetu a rychlý přístup k serverům a datacentrům znamená lepší zážitek a možnosti pro jeho uživatele a zákazníky.

Současní největší hráči v oblasti poskytování internetu na to ale jdou z druhé strany – snaží se více proměnit v mediální společnosti, které také vlastní a generují vlastní obsah. Mezi největší traffic se ale v USA vedle Netflixu stará právě Youtube, který patří Googlu.

Lze očekávat, že se Google bude snažit postupně koupit další „menší“ poskytovatele internetu a poskytnout Google Fiber na dalších místech USA.

Jaké jsou současné možnosti při využití gigabitového internetu vám představil David Polesný v podrobném článku, ale je jasné, že na dnešní dobu je to zatím takřka nevyužitelné. To by se ale mohlo změnit například s nástupem virtuální reality a videem s 8K rozlišením, kdy bude nutné přenášet násobně větší množství dat. A snad už v kombinaci se streamováním obsahu nebudeme muset na nic čekat.

Diskuze (2) Další článek: Sony vyplatí miliony dolarů majitelům Playstationu 3 za to, že byla odstraněna podpora Linuxu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,