Technologie | Google

Google dostal výjimku na radarový snímač pohybu. Otevřelo to cestu k ovládání gesty v prostoru

Google získal od amerického regulačního orgánu FCC výjimku na použití svého radarového snímače pohybu. Projekt, známý pod označením Soli, byl oznámen na konferenci Google I/O v roce 2015 a mohl by způsobit přelom v ovládání různorodých zařízení.

Až dosud Google pracoval především na snížení energetické náročnosti komponent, jejichž úkolem je identifikace objektů a předmětů, především pak ruky a prstů. Výjimka ze strany FCC znamená především možnost používat radar s vyšším výkonem, než je v současnosti povoleno.

Technologie otevírá dveře budoucnosti

Agentura také uvedla, že uživatelé mohou provozovat snímač na palubě letadla, protože zařízení představuje „minimální potenciál způsobit škodlivé rušení ostatním uživatelům vysílacího spektra“. Schválení výjimky ze strany FCC je důležité, protože umožňuje projektu Soli učinit další velmi potřebné kroky.

Soli využívá malý radarový senzor, jehož úkolem je sledovat pohyby rukou a prstů s vysokou rychlostí a přesností. Uživatel tak například může nastavit hlasitost zvuku otočením virtuálního knoflíku či posunutím ovladače v prostoru před snímačem. Podobně bude možné stisknout ve skutečnosti neexistující tlačítko.

Kromě vyřešení bezpečnostních problémů FCC také konstatovala nesporné přínosy této technologie. „Schopnost rozpoznat bezdotyková gesta rukou k ovládání zařízení, jako je například smartphone, může pomoci lidem s poruchou mobility, řeči nebo hmatu, což povede k vyšší produktivitě a kvalitě jejich života.“

Projekt může pokračovat

Regulátor udělil souhlas několik měsíců poté, co Facebook vznesl námitku, že senzory Soli pracují s vyšší úrovní výkonu a mohou tak rušit ostatní systémy zařízení. V září se obě firmy shodly na tom, že Soli může fungovat na vyšší něž oficiálně povolené úrovni, ale nižší, než požadoval Google.

Pokud by se tento způsob ovládání nakonec prosadil v praxi, mohl by znamenat radikální změnu ovládání elektroniky v té podobě, v jaké jsme na ni zvyklí v posledních deseti letech. Řadu operací by místo dotykové obrazovky šlo realizovat pohybem prstů v prostoru nad/před zařízením. Ovládání gesty by se tak posunulo na úplně novou úroveň.

Díky výjimce může Google experimentovat s projektem Soli a potenciálně oslovit vývojáře třetích stran. Schválená aplikace FCC také umožňuje „certifikaci a propagaci“ technologií, což by mělo umožnit posun směrem ke komerční verzi projektu.

Diskuze (7) Další článek: Podsvícené SSD, herní sluchátka i operační paměti. Adata láká na CES 2019

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,