Google Chrome 4.0: ještě rychlejší a s doplňky

Google Chrome 4.0 dokáže zaujmout nejen rychlostí. Nyní přišel s podporou rozšíření, kterými si můžete rozšířit funkčnost prohlížeče. Ovládání gesty a podpora pro Facebook jsou samozřejmostí.
Kapitoly článku

Tipy na užitečná rozšíření

Podívejte se na několik rozšíření, které obohatí funkčnost webového prohlížeče Google Chrome o zajímavé možnosti:

- Pokud přecházíte z Opery, mohl by vám chybět Rychlý přístup (Speed Dial). S rozšířením Speed Dial ale nebude.

- S AniWeather nezmoknete ani za slunečného počasí. Budete vždy v obraze, jaké je venku počasí.

- Pokud se stal Facebook nedílnou součástí vašeho dne, zkuste Facebook nebo Facebook for Google Chrome, které umožňují sledovat události a psát nové stavové zprávy.

- Máte mnoho úkolů, na které nesmíte zapomenout? Zaznamenávejte si je snadno do Google Task pomocí stejnojmenného rozšíření.

- Chybí vám gesta myši, které používáte v Opeře? Vyzkoušejte Chrome Gestures.

Google Chrome 4/Rozšíření - Google Chrome (2).jpg chrome4-gesta.png
 Ovládání Google Chrome může být snadnější pomocí myši

- Google Apps na vlastní doméně, to je e-mail, kalendář a další služby, ke kterým budete mít díky Google Apps Shortcuts snadný přístup.

- Žijete Twitterem? Využijte Chromed Bird. Stačí vám psát? Pak sáhněte po TwitterBar. Sledovat můžete i nás na @computer_zive.

chrome4-twitter.png
 Twitter, snadno a rychle

- Chcete mít přehled o nových e-mailech a zprávách v RSS? Zkuste One Number.

- Pokud vám za půl hodiny začíná oblíbený seriál, nastavte si budík – Timer.

Google Chrome 4/Timer - Google Chrome.jpg
 Budík vám připomene čaj, nebo začínající seriál
 

Vždy a všude stejné záložky

Další užitečná novinka, zvláště pokud používáte Google Chrome na více počítačích, je synchronizace záložek. Stačí se do Google Chrome přihlásit pod Google účtem a aktivovat synchronizaci. Google Chrome se o vše postará. Udělá synchronizaci záložek s vaším Google účtem, a v případě, že přijdete na jiný Google Chrome prohlížeč a přihlásíte se, provede synchronizaci i tam.

Google Chrome 4/Synchronizovat moje záložky.jpg Google Chrome 4/Synchronizovat moje záložky (2).jpg
 Synchronizace záložek, ať je máte všude stejné

Opět rychlejší a s vyšší podporou standardů

Zní to sice jako klišé, ale Google Chrome 4.0 je opět rychlejší. Vývojáři zvýšili výkon JavaScriptového jádra V8 a také knihovny Skia, která se stará o grafické prostředí Google Chrome. Odezva aplikace na ovládání je blesková. Firefox by se zde měl inspirovat; víme ale, že se snaží.

Google Chrome 4.0 rozšířil podporu standardu HTML5, webdesignéři a programátoři webových aplikací se tak dočkali několika nových prvků: „Notifications“, „Web Database“, „Local Storage“, „WebSockets“ a Ruby podpora.

Vývojáři zapracovali na bezpečnosti, opravili několik chyb a přidali podporu pro „HTTP byte range“ a „Strict Transport Security“. Experimentálně se také objevila ochrana před XSS bezpečnostními dírami webových stránek; ochrana se nazývá „XSS Auditor“. Google Chrome také získává plný počet bodů v testu podpory standardů ACID3.

Google Chrome 4/The Acid3 Test - Google Chrome.jpg
 Úspěšné zvládnutí ACID3 testu webových prohlížečů

Vývojáři pozměnili i menu. Jestli jste si zvykli na smazání historie prohlížení přímo z kontextového nabídky (ikona klíče), musíte si nechat zajít chuť. Tato možnost je už dostupná pouze v Možnostech, na kartě s Osobními údaji.

Zlákal vás nový Google Chrome 4.0?

V článku o novém Firefoxu 3.6 jsem se v závěru zmínil, že asi nové uživatele nepřiláká. V případě Google Chrome 4.0 tomu ale může být přesně naopak. Google Chrome 4 je prohlížeč, který dělá to, co požadujete. Je svižný, má rychlou odezvu ovládání. Uživatelské rozhraní je navrženo pro pohodlnou práci s maximálním ohledem na webovou stránku. Plocha prohlížeče proto neobsahuje žádné zbytečné či rušící prvky.

Pokud vám toto vše bylo doposud přece jen málo a něco vám chybělo, můžete si to nyní už nainstalovat. A to je největší výhoda nové verze. Google Chrome již není malý prohlížeč, který nic neumí. Nyní to je prohlížeč s velkým potenciálem, který konkurence bude brát ještě vážněji. V současné době je dostupných ani ne dva tisíce rozšíření. Díky vydání finální čtvrté verze se ale toto číslo zajisté změní, směrem nahoru. Takže co dnes mezi rozšířeními není, zítra už může být.

A co bude dál? Vývojáři napřed dotáhnou do konce verze pro Linux a Mac OS X. Během toho se objeví několik aktualizací, které opraví i stabilní čtvrtou verzi pro Windows. A dále budou pokračovat ve vylepšování podpory standardů a výkonu JavaScriptu, aby je nová Opera 10.5 nezaskočila.

Čtvrtou verzi Google Chrome můžete stahovat pro operační systémy Microsoft Windows z naší GigaManie.

stáhnout program Google Chrome 13.0.782.107 final Licence: open source, 23 MB
Autor: Google
Web programu: www.google.com


Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,