Google | Android | Aktualizace

Google chce omladit Androidy. Část práce udělal sám a teď tlačí na výrobce

Apple se velmi rád chlubí informacemi typu „90 % zařízení představených za poslední 4 roky používá nejnovější iOS 12“ (poslední taková informace pochází ze srpna, teď už se updatuje na iOS 13). Na keynotes se už tradičně vysmívá Androidu, který se takovým číslům ani zdaleka neblíží.

Google to trápí a rozhodně nejde jen o ješitnost jednoho z rivalů, který zrovna v téhle disciplíně tahá za kratší konec. Roztříštěnost Androidu a pomalý nástup nových verzí je obrovský problém pro vývojáře, pro které je velmi obtížné vyladit aplikace k dokonalosti. K uživatelům se někdy i celé roky (a až s novým telefonem) dostávají nové funkce a s výčtem problémů bychom mohli pokračovat.

Už s Androidem 8 Google představil projekt Treble, který měl oddělit jádro systému a grafickou nadstavbu. Myšlenka byla taková, že Google aktualizuje jádro a pro výrobce bude výrazně jednodušší updatovat nadstavbu. S Androidem 10 přichází nové tlaky – Google výrobcům vystavil ultimátum. Telefony představené po 31. lednu 2020 dostanou GMS certifikaci už pouze s Androidem 10.

Devět měsíců po vypuštění Androidu 9 byl jeho podíl jen lehce nad 10 procenty. Padne tlak na výrobce na úrodnou půdu a bude Android 10 úspěšnější?

Diskuze (39) Další článek: Nový nápad, jak spasit veřejnou dopravu ve městech: minibusy, které dokážou jet i bokem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,