Google | Chrome | Chrome OS

Google bude vydávat nový Chrome každé čtyři týdny. Zavede i verzi s delší podporou

Google zkrátí vývojový cyklus svého prohlížeče z šesti na čtyři týdny. Od Chromu 94, který by měl vyjít 21. září, tak všechny budoucí verze budou chodit jednou za měsíc. Firma se tak inspirovala u Mozilly, která cyklus stejným způsobem zkrátila před dvěma lety.

Firma změnu provází slovy, že tak bude moci rychleji servírovat nové funkce. Paradoxně tak ale činí v době, kdy nové verze přinášejí jen minimum funkčních novinek. Argumentem nemůžou být ani častější bezpečnostní záplaty, protože drobné aktualizace vycházejí v průběhu cyklu i nyní.

Rychlejší vydávání nových verzí se bude týkat i operačního systému Chrome OS, u něj ale Google ještě nerozhodl, kdy přesně změnu provede.

Podniky, které si nebudou moci dovolit tak často aktualizovat, pak budou moci využít nové edice Chromu a Chromu OS nazvané Extended Stable. Ty budou vycházet jednou za osm týdnů, mezitím budou dostávat co dva týdny pouze kritické záplaty. V tuto chvíli ale zatím není jasné, jestli rozšířené vydání bude dostupné i pro běžné uživatele.

Opět se nabízí srovnání s Firefoxem. Mozilla vedle klasické verze vydávané jednou za čtyři týdny má ještě verzi s rozšířenou podporou nazvanou ESR. Ta vychází jednou ročně, mezitím dostává desetinkové aktualizace se záplatami, nikoliv novými funkcemi. K dispozici je i běžným uživatelům.

Novému čtyř- či osmitýdennímu cyklu se budou muset přizpůsobit i ostatní prohlížeče postavené na Chromiu, jako jsou Edge, Opera, Vivaldi, Brave, Seznam atd. Teoreticky jim ale nic nebrání zachovat stávající frekvenci vydávání, jen už by čas od času nedržely krok s Googlem.

Novinky v Chromu 89:

Diskuze (7) Další článek: Air Bank nakonec potvrzovací SMS neruší. Platit kartou přes internet půjde i bez smartphonu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,