Google bude investovat v Evropě a letos přijme 6 tisíc lidí

Google by měl letos přijmout nejvíce zaměstnanců ve své historii. Podle příspěvku na oficiálním blogu by řady největší internetové firmy světa mělo rozšířit přes 6 tisíc nových lidí. Podle včerejšího prohlášení odstupujícího výkonného šéfa firmy Erica Schmidta jich přitom zhruba tisícovka zamíří do Evropy.

Rok 2011 by měl co do počtu nových zaměstnanců překonat doposud nejplodnější rok 2007, kdy Google nabral 6 tisíc pracovníků. V roce 2010 číslo rovněž nepatřilo mezi nejnižší, pracovní tým se rozrostl o 4,5 tisíce lidí. Většina z nich byli inženýři a obchodníci.

Google si hodně věří, podle slov Schmidta i informací v blogovém zápisku se totiž firmě v loňském roce hodně dařilo a za poslední fiskální čtvrletí vykázala rekordní zisky. Výplácet se začaly také sázky na nové produkty – mobilní sféru a cloud computing. A právě to jsou důvody, proč Google hodlá investovat do nových mozků a na rostoucích trzích více investovat.

Google bude významně investovat v Evropě

Internetový obr zároveň chystá významné investice v Evropě. Eric Schmidt na konferenci DLD11 uvedl, že firma v tomto roce otevře zhruba tisícovku pracovních míst, protože obchod Googlu mimo Spojené státy výrazně roste. Jak vyplynulo například z posledních finančních výsledků, 52 % příjmů Googlu je mimo USA.

Firma už v má v současnosti v Evropě významná centra. Vývojový tým sídlí v Curychu, obchodní (AdSense) centrála je v Dublinu a veliký tým sedí také v Londýně. Google má své zastoupení také v Praze a začíná se v České republice hodně rozpínat. Nedávno například vyrukoval s masivní kampaní na internetové vyhledávání a aktuálně bombarduje média a veřejnost reklamami na prohlížeč Chrome.

Noví lidé jsou v Googlu potřeba. Každý den je aktivováno okolo 300 tisíc zařízení s Androidem, rozrůstá se trh s mobilní reklamou a Chrome je nejrychleji rostoucím webovým prohlížečem na světě. Největší internetová firma světa ale plánuje také nové projekty.

Google od svého založení láká ty nejlepší světové mozky, v poslední době ale musí výrazně soutěžit s Facebookem. Podle magazínu Fortune je ale Google stále čtvrtou nejlepší firmou, pro kterou pracovat.

Google také plánuje spustit projekt start-upů, ve kterém budou moci menší týmy pracovat na nových projektech stejně, jako kdyby byly nezávislou společností, s tím rozdílem, že nebudou muset řešit financování a další provozní problémy. Právě na nové nápady a projekty by se měl zaměřit nově nastupující výkonný šéf firmy Larry Page, který přebírá křeslo po Schmidtovi.

Diskuze (13) Další článek: Hlavní prioritou Facebooku pro tento rok jsou mobilní aplikace

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,